Izbrati akustični ali električni pianino?

Tako kot je to v navadi pri vseh rečeh, tudi pri izbiri glasbila ni nič drugače. Vedno obstajajo vprašanja, na katera si je potrebno odgovoriti, preden pade končna odločitev za nakup. Tokrat bomo razdelali vprašanje o tem, ali izbrati akustični ali električni pianino.

Še dobro, da je na voljo toliko raznolike izbire, da je možno tudi sklepanje določenih kompromisov. Posebej pri nakupu klavirja to vsekakor ni nepomembno. Je na voljo dovolj prostora, kako je z vzdrževanjem, pa cena? Poglejmo nekaj plusov in minusov, ki zadevajo akustični in električni pianino.

Prostor in transport

Kaj hitro se ob misli na »klavir« vprašamo po tem, ali imamo zanj na voljo dovolj prostora. Razlika v velikosti in teži med akustičnim in električnim pianinom je seveda zelo velika. Če za električnega velja, da ga dokaj enostavno pripeljemo iz trgovine in namestimo v izbran prostor, pa za akustičnega tega ne moremo trditi. Kljub temu pa sta kvaliteta izdelave in zvok vsekakor na strani slednjega, in če sta na voljo prostor in denar, je izbira dokaj očitna.

Kvaliteta glasbila in vzdrževanje

Če pri akustičnem pianinu govorimo o zvoku z dušo, je pri električnem seveda to nekoliko drugače. Električni pianino zgolj posnema zvoke klasičnega glasbila, vseeno pa to ne pomeni, da tega ne počne dobro. Kaj dobro, celo zelo dobro! Ko beseda nanese na trpežnost, je potrebno priznati, da so akustični pianini narejeni za daljše obdobje.

Električni pianino Gewa UP400
Električni pianino Gewa UP400

Dejansko gre za obdobje, v katerem lahko preživijo svojega lastnika, vse tam do 60 in več let. Obratno pa velja za električne izvedenke, ki vam bodo brez težav služile 10 do 15 let, a potem bo morda za pričakovati kakšno popravilo ali zamenjavo določenih delov glasbila.

Pa še nekaj malega o vzdrževanju. V tem delu zagotovo zmaga električni pianino, ki je za redno vzdrževanje dokaj nezahteven, nasprotno pa je akustičnega potrebno redno vzdrževati, ga uglaševati in skrbeti, da se nahaja v prostoru s primerno temperaturo in stopnjo vlažnosti. V nasprotnem primeru se kaj hitro lahko pripeti, da glasbilo sčasoma izgubi pravo kvaliteto zvoka. Vlaga in neprimerne temperature pač niso najboljši prijatelji lesa.

Kaj pa cena?

No, pa smo tam. Tako kot pred katerimkoli nakupom je tudi v tem primeru eden ključnih faktorjev cena. Nekaj je vsekakor jasno. Če za akustični pianino niste pripravljeni odšteti vsaj štirih tisočakov, bo morda pametneje razmisliti o električnem. Zakaj?

Ko govorimo o pianinih, se je potrebno zavedati, da kvaliteta nekaj stane. In razlika v kvaliteti teh glasbil se hitro sliši in tudi začuti. Ena slabših odločitev bi bil kompromis v smeri nakupa rabljenega, ker je cenejši. Kaj hitro lahko namreč ugotovite, da ste kupili mačka v žaklju. Nekaj zagotovo drži in to je, da kvaliteten akustični pianino pač nekaj stane, pa najsi gre za novo ali rabljeno glasbilo.

Akustični pianino Hyundai H114
Akustični pianino Hyundai H114

Pri električnih lahko do solidnega pianina pridete že za dobrih 500 € in tja do 1000 €. Vsekakor pa bodite pred nakupom sila pozorni na nekaj detajlov, ki vas lahko odrešijo muk za kasneje. Če boste električni pianino kupili za svojega otroka, vedite, da učitelji ne bodo navdušeni, če ta ne bo imel 88 tipk. Prav tako bodite pozorni na to, da bodo tipke električnega pianina obtežene in da bo vseboval tudi tako imenovani »sustain« pedal.

Električni pianino ima svoje prednosti

Poleg tega, da je precej cenejši od svojega akustičnega sorodnika, je manjši, kar pomeni, da zanj ne potrebujemo ogromno prostora, a tudi manj zahteven za vzdrževanje in ga ni potrebno ves čas uglaševati. Ima pa še eno veliko prednost za vse tiste, ki živijo v večstanovanjskih zgradbah. Priklop na slušalke! Igranje tako lahko poteka na ves glas, ne da bi pri tem kogarkoli motili.

Če še vedno niste povsem prepričani, za kateri pianino bi se odločili, pa še en namig. Kvaliteten akustični pianino je vsekakor zmagovalec, a žal navadno precej dražji. Če kolebate med cenejšim akustičnim pianinom in električnim, potem je slednji boljša izbira.

Buldog.si

Spletni portal Buldog.si je namenjen vsem, ki želite izvedeti več o urejanju doma in vrta. Veliko koristnih nasvetov in uporabnih napotkov boste našli tako začetniki kot tudi bolj izkušeni mojstri. Na portalu boste našli precej idej, kako si urediti popoln dom in kako poskrbeti, da bo vaš vrt obradil kar največ sadov. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijetno branje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close