Aprilska vrtna opravila

V muhastem mesecu aprilu se narava že lepo ogreje pod vplivi pomladanskega sonca, ravno tako pa je obilo padavin, ki prebudijo rastline in jih spodbudijo k rasti. Prav zato velja april za enega najbolj aktivnih mesecev na vrtu, ko opravkov gotovo ne zmanjka.

Seveda pa velja ob omembi muhavosti tega spomladanskega meseca opozoriti še na nekaj: nikar se povsem ne sprostite, misleč, da je že prava pomlad. Četudi nas nekaj dni zapored božajo topli žarki, lahko april hitro pokaže zobe in se izkaže z nizkimi temperaturami, ki jih lahko pospremita tudi zmrzal in celo sneg!

Opravila na cvetličnem vrtu

Prve čebulnice so že v cvetu ali so tudi že odcvetele, druge pa lahko posadimo, na primer gladiole in dalije. Ostalim rožam zrahljamo zemljo in odstranimo vse odmrle liste ter stebla, ki so pozimi pomrznila, sicer pa velja, da jim čez dan naklonimo užitek na soncu, preko noči pa jih še vedno zaščitimo z zastirko, da jih nočni hlad ne prizadene.

Zelenice

Prst v gredicah zrahljamo, prav tako pa se lotimo zelenice. Če je potrebno na novo sejati travo, zemljo najprej dobro prezračimo, torej jo velja prelopatati ali vsaj zrahljati, tam, kjer že na sveže poganja mlada trava med utrujeno zimsko, pa zelenico dobro pograbimo. Tudi tako pride do zemlje veliko zraka, hkrati pa se odstrani stara, pomrla trava, ki bi sicer gnila in še bolj dušila prst pod seboj.

Prezračevanje zemlje
Zemljo je najprej potrebno zrahljati in dobro prezračiti.

Marsikdo travo po nekaj bolj suhih dneh tudi požge, kar je star način odstranjevanja odmrlih delov (in hkrati deluje kot gnojilo, saj je pepel za rastline hranljiv), vendar se to v sodobnem času ne priporoča več, saj lahko pride tudi do požara. Raje torej dobro pograbite in tako odstranite listje ter odmrlo travo.

Zelenjavni vrt

V zelenjavnem vrtu lahko že sadimo in sejemo, a to velja predvsem za čebulnice in bolj odporne vrste, pri katerih se je mogoče izogniti začetnemu sejanju v korita. Če je napoved lepa in ne računamo, da bo prišlo do daljše ohladitve, posejemo grah, zgodnji fižol in tudi že zgodnji krompir. Pri solati smo pazljivi, saj veliko hitreje pomrzne, torej se odločamo predvsem za radič.

V korita in lonce, iz katerih bomo kasneje presadili mlade rastline v vrtne gredice, posejemo večino semen za poletno zelenjavo, torej papriko in paradižnik, jajčevce, cvetačo, zelje … Če ste paradižnik in papriko sejali še bolj zgodaj in so rastline pripravljene na presaditev, pa lahko poskrbite tudi za to. Nov prostor naj najdejo v loncih ali v pokritem tunelu, kjer bo poskrbljeno za zaščito.

Buldog.si

Spletni portal Buldog.si je namenjen vsem, ki želite izvedeti več o urejanju doma in vrta. Veliko koristnih nasvetov in uporabnih napotkov boste našli tako začetniki kot tudi bolj izkušeni mojstri. Na portalu boste našli precej idej, kako si urediti popoln dom in kako poskrbeti, da bo vaš vrt obradil kar največ sadov. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijetno branje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button