Avgustovska vrtna opravila

Avgust je zadnji mesec v letu, za katerega lahko rečemo, da je čisto poleten. Zanj so značilne visoke temperature, pogosta obdobja suše, seveda pa pridejo tudi leta, ko je dežja več kot preveč. Je pa mesec avgust tudi čas, ko pobiramo čudovite pridelke in sadove svojega truda, obenem pa vrt že pripravljamo na jesen. Vsi ti okusni pridelki nam obogatijo jedilnik, saj imamo na voljo veliko svežega sadja in zelenjave.

Nekatere zelenjavne gredice so že prazne, zato je ta čas dobro razmisliti o tem, kaj bomo avgusta nanje sadili ali sejali. Neporasla tla bo v nasprotnem primeru kaj hitro prerasel plevel. Tako se lahko na primer odločimo za sejanje sadik endivije, radiča ali drugih vrst solate, posejemo lahko tudi že zgodnje vrste zimske zelenjave, zadnja možnost pa je sajenje rastlin za zeleno gnojenje, s katerimi naravno obogatimo tla.

Avgust v zelenjavnem vrtu

Najprej si poglejmo, katere rastline so primerne za zeleno gnojenje. Tu naj omenimo predvsem facelijo, oljno redkev, perzijsko ali aleksandrijsko deteljo, belo gorjušico in podobno. V primeru, da na določeni gredici vrtnin do spomladi ne mislimo več sejati, potem teh rastlin za zeleno gnojenje ne kosimo, saj jih bo uničila prva jesenska slana.

Zelenjava avgusta
Avgusta je na vrtu treba pobrati veliko zelenjavnih pridelkov.

Če pa smo se odločili, da bomo na gredice še kaj posejali, lahko v začetku avgusta sejemo kitajsko zelje, čez cel mesec pa zimsko solato, kot je na primer vegorka, bistra ali nansen. Ne smemo pozabiti tudi na motovilec, špinačo, ohrovt, korenček in redkvico. Konec meseca avgusta pa lahko začnemo tudi s sejanjem čebulčka majski srebrnjak. Pazimo tudi na to, da bomo občutljive pridelke z zaščitno folijo zaščitili pred poletnimi nevihtami.

Avgust v okrasnem vrtu

V avgustu travo še vedno kosimo nekoliko višje, saj bi jo v nasprotnem primeru lahko prizadeli suša in visoke avgustovske temperature. Pokošene ostanke trave lahko pustimo kar na površini ali pa jih uporabimo za kompost. Zaenkrat trave še ne sejemo, s tem raje počakamo do konca meseca avgusta, ko bo trava dobila na razpolago dovolj padavin, da bo lahko lepo rasla.

V avgustu, predvsem v njegovi drugi polovici, lahko začnemo saditi tudi okrasne čebulnice. Tu ne smemo pozabiti omeniti cesarskega tulipana. Avgust je pravi čas tudi za striženje žive meje iz iglavcev.

Vsekakor je dela na vrtu še veliko, zato poskrbite, da bo kar najbolje opravljeno!

Buldog.si

Spletni portal Buldog.si je namenjen vsem, ki želite izvedeti več o urejanju doma in vrta. Veliko koristnih nasvetov in uporabnih napotkov boste našli tako začetniki kot tudi bolj izkušeni mojstri. Na portalu boste našli precej idej, kako si urediti popoln dom in kako poskrbeti, da bo vaš vrt obradil kar največ sadov. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijetno branje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close