Carolina Reaper – najbolj pekoč čili na svetu

Ste ljubitelj pekočih okusov in si radi čili omako dodate na večino jedi? Če za vas nobena omaka ni dovolj pekoča in brez težav zaužijete tudi vložene ali sveže čilije, ki tako zelo »opečejo« brbončice, da vam jezik popolnoma otrpne, potem lahko poskusite z ultimativnim izzivom: čilijem Carolina Reaper, ki z 2,2 milijona skovilov velja za najbolj pekočega na svetu. Njegova zmaga med najbolj vročimi je uradna, kajti 7. avgusta 2013 se je kot najbolj pekoč oziroma čili z največ kapsaicina zapisal tudi v Guinessovo knjigo rekordov.

Carolina Reaper je rezultat skrbne vzgoje

»Oče« najhujšega čilija na svetu je Američan »Smokin’« Ed Currie, ki vzgaja čilije v PuckerButt Pepper Company in je vrsto let preizkušal najrazličnejše sorte, da bi vzgojil čili, s katerim se ne more primerjati noben drug na svetu. Nazadnje mu je uspelo in vzgojil je rastlinico, poimenovano z latinskim imenom Chapsicum chinense – Carolina Reaper (označujemo jo tudi z oznako HP22B).

Plodovi rastline so nekoliko drugačni od klasičnih, podolgovatih rdečih čilijev z napeto kožo, saj so nekoliko ploščate in nepravilne oblike, na spodnjem delu pa je videti, kot bi jim poganjal repek. Na videz so zmečkani, saj je njihova koža nagubana. A lepota ni tisto, kar bi bilo odločilno. Pomembno je, da so izjemno pekoči.

Ed Currie je čili poimenoval po zvezni deželi, iz katere prihaja, po Karolini. Sicer pa bi se verjetno vsakdo, ki je ta čili kadar koli poskusil, verjetno bolj strinjal, da bi bilo bolj primerno kakšno bolj ognjeno, bolj peklensko in bolj zlobno ime.

In koliko je junakov, ki si upajo Carolina Reaper poskusiti? Pravzaprav jih ni malo, zato prirejajo tudi najrazličnejša tekmovanja, kjer se tekmovalci med seboj merijo v tem, koliko »Karolin« so sposobni zaužiti. Čili, ki bi vsakega povprečnega človeka napotil naravnost na urgenco, jim očitno ne pride do živega.

Če je bil na prvih tekmovanjih dosežek že, da si zaužil dva, je trenutno rekord zaužitje kar 22 čilijevih plodov Carolina Reaper v eni sami minuti. Dosežek, ki pri nekaterih vzbuja občudovanje, pri drugih pa nejevero oziroma prepričanje, da bi se česa takega lotili le norci. »Karolina« namreč večino ljudi spravi v agonijo že, če se je zgolj dotaknejo z jezikom.

Pekoče ni nujno slabo!

Kljub temu, da so čiliji pekoči in marsikoga skrbi, da bi jim to škodilo, ni tako. Če seveda uživate zmerno pekoče in v primernih količinah. Kapsaicin, ki je pekoča snov v čilijih, je namreč dokazano pozitivna takrat, kadar imate težave z želodcem, na primer čir. Mnenje, da pri želodčnih boleznih ne smemo uživati pekočega, je torej popolnoma zgrešeno, pa naj se to sliši še tako nelogično.

Buldog.si

Spletni portal Buldog.si je namenjen vsem, ki želite izvedeti več o urejanju doma in vrta. Veliko koristnih nasvetov in uporabnih napotkov boste našli tako začetniki kot tudi bolj izkušeni mojstri. Na portalu boste našli precej idej, kako si urediti popoln dom in kako poskrbeti, da bo vaš vrt obradil kar največ sadov. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijetno branje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close