Čiščenje oken z doma pripravljenimi čistili

Pospravljanje in čiščenje stanovanja marsikomu predstavlja neljubo opravilo, ki pa se mu žal ne da izogniti. Prej ali slej se na tleh, omarah in policah nabere toliko prahu, da ga je potrebno posesati. Tudi kopalniško kad in umivalnike je potrebno kar pogosto očistiti, saj se na njih nabirata vodni kamen in umazanija. Podobno velja za vse steklene površine, še posebej za okna na zunanji strani stanovanja.

Čiščenje oken od nas sicer ne zahteva, da mu svoj čas namenjamo vsak teden ali mesec, vsekakor pa je okna dobro temeljito očistiti vsaj dvakrat letno. Najbolje pred pomladjo, ko sončni žarki pričnejo močneje svetiti skozi steklene površine, ter jeseni, ko je zunaj še dovolj toplo, da nas med čiščenjem ne bo zeblo, hkrati pa bomo pozimi lahko skozi očiščena okna občudovali naravo, ovito v belo.

Čistila za čiščenje oken lahko pripravite kar doma

Sicer lahko okna čistite le z vodo, vendar bo vsekakor lažje, če boste uporabili čistila. Da se izognete kemičnim čistilom iz trgovine, za katera bo najverjetneje potrebno odšteti kar nekaj denarja, lahko čistilo enostavno pripravite kar doma.

Ena izmed možnosti je, da uporabite alkoholni kis, katerega približno ¼ litra primešate štirim litrom vode. Na dele oken, ki so še posebej umazani, lahko nanesete le kis in obrišete z vlažno krpo. Vaša okna bodo precej bolj sijoča, kot če bi jih očistili le z vodo.

Čistilo za čiščenje oken
Uporabite doma pripravljeno čistilo za čiščenje oken.

Če se vam kis ne dopade, če vas morda skrbi, da bi se v stanovanju razširil neprijeten vonj, lahko uporabite tudi sok limone. Za liter vode bo dovolj že ena žlica limoninega soka. Tekočini torej zmešajte in že imate pripravljeno povsem naravno in hkrati učinkovito čistilo. Za lažje čiščenje oken lahko čistilo prelijete v pršilko, s katero navlažite stekla, nato pa jih pobrišete s čisto in malenkost vlažno krpo.

Poleg alkoholnega kisa in limoninega soka si lahko pri čiščenju oken pomagate tudi s sodo bikarbono. V tem primeru zmočite krpo, nanjo nasujte nekaj sode bikarbone, nato pa očistite okna. Najverjetneje boste potrebovali še dodatno vlažno krpo, s katero boste s stekel odstranili morebitne ostanke sode bikarbone.

Še nekaj nasvetov za lažje čiščenje oken

Da vam bo čiščenje oken povzročalo čim manj težav, da boste delo opravili čim hitreje in hkrati tudi učinkovito, smo pripravili še nekaj dodatnih napotkov.

  • Če boste čistili tudi okenske police, vam priporočamo, da se najprej lotite čiščenja oken. V nasprotnem primeru vam bo med čiščenjem kapljalo na polico, ki jo boste morali znova vsaj obrisati.
  • Najbolje bo, da s pomivanjem oken opravite na nekoliko oblačen dan, saj bo tako sušenje vzelo več časa in bo bolj enakomerno, s čimer se boste izognili lis na oknih.
  • Za čiščenje nikoli ne uporabljajte popolnoma suhe krpe, saj lahko steklene površine opraskate.
  • Pričnite čistiti na vrhu oken in nadaljujte proti dnu. Ko boste posamezno okno čistili, bo najbolje, da uporabite še brisalec z gumo ali jelenje usnje.
  • Če boste čiščenje oken izvajali na višini, dobro poskrbite za varnost.

Buldog.si

Spletni portal Buldog.si je namenjen vsem, ki želite izvedeti več o urejanju doma in vrta. Veliko koristnih nasvetov in uporabnih napotkov boste našli tako začetniki kot tudi bolj izkušeni mojstri. Na portalu boste našli precej idej, kako si urediti popoln dom in kako poskrbeti, da bo vaš vrt obradil kar največ sadov. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijetno branje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button