11 nasvetov za čiščenje s kisom

Človek se vse bolj vrača nazaj k naravi, tudi s tem, da išče naravne rešitve za čiščenje svojega doma. Zakaj ne bi izkoristili moči kisa, ki je vsestransko čistilo ter sredstvo za posvetlitev? Le nekaj kisa lahko nadomesti celo vrsto dragih čistilnih sredstev, ki poleg tega vsebujejo še kopico škodljivih kemikalij. Za uspešno čiščenje s kisom nikar ne spreglejte spodaj opisanih nasvetov.

1. Osvežite hladilnik

Za čiščenje hladilnika si pripravite mešanico kisa in vode v razmerju 1:1. Z raztopino pomijte stene in poličke v hladilniku.

2. Odstranite temne madeže s skodelic za pravi čaj ali kavo

Potrebujete mešanico kisa za čiščenje ter sode bikarbone. Z njo nežno podrgnite po notranjosti skodelic. Razlika bo vidna v hipu.

3. Odstranite neprijetne vonjave

Se iz plastičnih posod za shranjevanje hrane razširja neprijeten vonj? Za čiščenje uporabite krpo, ki ste jo namočili v kis.

4. Napovejte vojno bakterijam v kopalnici

Alkoholni kis vlijte v pršilko ter z njo poškropite po umivalniku ter po kadi. Obrišite do čistega s pomočjo vlažne krpe.

5. Podaljšajte življenjsko dobo oblačilu

Želite z oblačila odstraniti madeže, ki jih povzroča potenje? Po madežu nežno podrgnite s krpo, ki ste jo predhodno namočili v kis. Nato pobrišite s čisto krpo.

6. Očistite straniščno školjko

V školjko vlijte skodelico razredčenega kisa. Pustite, da kis za čiščenje deluje čez noč. Nato školjko temeljito počistite z metlico za stranišče in potegnite vodo.

7. Odstranite madež s preproge

Zmešajte 2 žlici kisa in ¼ skodelice sode bikarbone. Z nastalo pasto drgnite po madežu na preprogi, nato pustite, da se pasta posuši. Naslednji dan preprogo posesajte.

8. Poskrbite za umazane čopiče za pleskanje sten

Čopiče namočite v kis, v katerem naj se namakajo kakšno uro ali dve. Nato posodo s kisom in čopiči segrevajte, dokler kis ne zavre. Odstranite posodo z ognja, čopiče pa sperite pod vodo, dokler ne bodo čisti.

9. Znebite se apnenca na pipah

Pripravite pasto iz 1 čajne žličke kisa in 2 čajnih žličk soli. Pasto nanesite na krpo, s katero podrgnite po pipah.

10. Čiščenje oken s kisom

Zmešajte ¼ skodelice alkohola ter ⅓ skodelice kisa. Mešanico prelijte v pršilko ter dodajte še vodo. Popršite po čisti krpi ter z njo očistite okna.

11. Univerzalno čistilo

Zmešajte skodelico kisa, 2 čajni žlički boraksa, 4 skodelice vroče vode in 5 kapljic sredstva za pomivanje posode. Dodajte še nekaj kapljic najljubšega eteričnega olja. Z nastalim čistilnim sredstvom lahko očistite prav vse.

Buldog.si

Spletni portal Buldog.si je namenjen vsem, ki želite izvedeti več o urejanju doma in vrta. Veliko koristnih nasvetov in uporabnih napotkov boste našli tako začetniki kot tudi bolj izkušeni mojstri. Na portalu boste našli precej idej, kako si urediti popoln dom in kako poskrbeti, da bo vaš vrt obradil kar največ sadov. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijetno branje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Back to top button