Uredite si svoj dom na spletu

V letu 2015 za marsikoga ni dovolj, da ima urejen zgolj dom v pravem pomenu besede. Vse več je posameznikov, ki potrebujejo tudi svoj dom na spletu – spletno stran, na kateri se nahaja poljubna vsebina. V večini primerov gre za spletne strani podjetij, manj je osebnih strani in različnih spletnih portalov z novicami, nasveti ali kritikami. Tudi forumov je vse manj, medtem ko se število blogov že kar nekaj časa povečuje.

Vse naštete oblike spletnih strani imajo skupni najmanj dve točki. To sta domena in spletno gostovanje, ki sta za delovanje profesionalne spletne strani nujni sestavini. Zakaj smo zapisali »profesionalne«? Zato, ker je spletno stran možno imeti tudi brez registracije domene in brez zakupa spletnega gostovanja. V tem primeru govorimo o brezplačnem spletnem gostovanju, ki pa zaradi več slabosti ne omogoča gostovanje profesionalnega spletnega mesta. Dovolj bo, če omenimo, da se pri brezplačnem gostovanju na spletni strani pogosto prikazujejo oglasi, ki jih ni moč odstraniti.

Spletni dom = domena + gostovanje + spletna stran

Če se želite predstaviti na spletu, boste morali poskrbeti za vsaj troje:

  1. registracija domene,
  2. zakup spletnega gostovanja,
  3. postavitev spletne strani.

In če boste želeli, da vaš spletni domek obišče čim večje število spletnih uporabnikov, boste morali poskrbeti še za kaj drugega, predvsem za zanimive vsebine ter optimizacijo in oglaševanje spletne strani.

1. Registracija domene

Registracijo domene mora opraviti vsak, ki želi postati nosilec domene. Nosilec postane za določeno časovno obdobje, običajno najprej za eno leto, po tem obdobju pa sledi podaljšanje domene za dodatno leto. Postopek se ponavlja, dokler oseba želi ostati nosilec domene. Pri tem je potrebno paziti, da se ne pozabi na pravočasno podaljšanje, saj domena po poteku preide v karanteno, kasneje pa je zopet prosta za registracijo.

Registracija domene

Registracija domene se opravi pri registrarju domen – na spletni strani ponudnika. Postopek ni zapleten, saj lahko želeno domeno registriramo v le nekaj minutah. Tudi strošek za domeno ni visok – za .com / .si / .net domeno bomo morali plačati med 10 in 15 € letno.

2. Zakup spletnega gostovanja

Gostovanje spletne strani pomeni, da so datoteke in podatkovne baze, ki stran sestavljajo, shranjene na strežniku ponudnika spletnega gostovanja. Da spletno stran uporabniki spleta lahko kadarkoli dosežejo, mora biti strežnik ves čas povezan s spletom.

Spletno gostovanje

Pri zakupu spletnega gostovanja moramo paziti na tri stvari. Najprej moramo pravilno izbrati ponudnika gostovanja, nato obliko storitve, na koncu pa še paket gostovanja. Za večino potreb oziroma za povprečnega naročnika je najprimernejše tako imenovano deljeno gostovanje, pri katerem na enem strežniku gostuje večje število spletnih strani več naročnikov.

Spletno gostovanje je storitev, pri kateri moramo dovolj pozornosti nameniti tudi odzivni in prijazni službi za tehnično podporo. Zapisano bolje – izbrati moramo ponudnika, ki bo dovolj pozornosti namenil nam in našim morebitnim težavam, povezanim z naročenimi storitvami.

3. Postavitev spletne strani

Ko smo registrirali domeno in naročili spletno gostovanje, nas čaka še najslajši del – postavitev spletnega mesta, s katerim se bomo predstavili spletnemu občinstvu. Sicer lahko izdelavo spletne strani prepustimo izkušenemu oblikovalcu ali spletni agenciji, a ne bo odveč, če se v postavitvi preizkusimo sami. Danes namreč obstaja veliko število sistemov, ki zelo olajšajo postavitev spletišča. Olajšajo ga tudi do takšne mere, da spletno stran lahko postavi popoln začetnik, ki se v oblikovanju ni še nikoli preizkusil.

Spletna stran

Eden izmed najbolj priljubljenih sistemov za postavitev spletne strani je WordPress. Nekateri ponudniki spletnega gostovanja svojim naročnikom dajo v upravljanje nadzorno ploščo, v kateri je nameščena zbirka aplikacij Softaculous, prek katere je WordPress možno namestiti v zgolj eni minuti.

In ko je WordPress enkrat nameščen, nas prav zares čaka najboljše – izbor dizajna (izbiramo lahko med več tisoč grafičnimi predlogami), vnos logotipa, prilagoditev glave, noge in stranskega stolpca strani, vnos vsebin, slik, video vsebin …

Buldog.si

Spletni portal Buldog.si je namenjen vsem, ki želite izvedeti več o urejanju doma in vrta. Veliko koristnih nasvetov in uporabnih napotkov boste našli tako začetniki kot tudi bolj izkušeni mojstri. Na portalu boste našli precej idej, kako si urediti popoln dom in kako poskrbeti, da bo vaš vrt obradil kar največ sadov. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijetno branje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button