Filtriranje vode – je res tako pomembno?

Mnenja so pogosto različna in prav nič drugače ni, kar se tiče filtriranja vode. Nekateri so temu naklonjeni, spet drugim se zdi filtracija popolnoma odveč. In kaj pravijo strokovnjaki? Če živite na območju, kjer lahko z gotovostjo trdite, da je voda bistra in pitna, potem filtriranje vode ni nujno. Če pa prebivate v delu države, kjer so težave s pitno vodo pogoste, vsekakor priporočamo, da se odločite za vodni filter. To še posebej velja za severovzhodni del Slovenije in okolico Celja, kjer so vode še vedno obremenjene z neželenimi primesmi, predvsem z nitrati in pesticidi.

Kateri vodni filter izbrati?

Filtriranje vode lahko izvedete z različnimi filtri. Koliko bolj čista bo voda, je v največji meri odvisno od izbire filtra. Gospodinjstva pogosto uporabljajo le vodni filter v vrču, ki je cenovno zelo dostopen, vendar svoje naloge ne opravlja najbolje. Precej bolje vodo filtrirajo vodni filtri s karbonskim blokom, ki učinkovito odstranijo klor, pesticide, ciste ter razne organske spojine in kemikalije. Čeprav so nekoliko dražji, je investicija vsekakor smotrna, saj zdravje večini ljudi predstavlja eno izmed najpomembnejših vrednot.

Obstaja tudi vodni filter, ki deluje na principu reverzne osmoze – gre za zelo invaziven filter, ki iz vode odstrani praktično vse, tudi nitrate in minerale. Da filtriranje vode odstrani nitrate, je seveda dobro, medtem ko je odstranjevanje mineralov velika slabost. Po drugi strani pa vodni filter s karbonskim blokom ne odstrani ne nitratov in ne mineralov.

Karbonski blok

Še vedno smo mnenja, da je bolje izbrati karbonski filter za pitno vodo, saj so vodotopni minerali, kot so kalcij, magnezij in kalij, zelo pomembni za naš organizem.

Ustekleničena voda ali filtriranje vode?

V primeru, da voda iz pipe ni pitna, boste morali razmisliti, kaj se vam bolj splača. Da kupite vodni filter, pri katerem bo nekoliko višja začetna investicija, nato pa bodo stroški nizki, ali pa da uporabljate ustekleničeno vodo, kjer sicer začetne investicije ne bo, bodo pa zato stroški skozi čas precej višji. Je torej bolje, da se odločite za filtriranje vode ali za redno kupovanje ustekleničene vode?

Za liter ustekleničene vode boste odšteli približno 0,4 €, kar pomeni, da če boste porabili 3 litre na dan, bo to v enem letu naneslo 432 €. V kolikor pa se boste odločili za filtriranje vode, boste za kakovosten vodni filter odšteli približno 150 €, menjava nadomestnih filtrov pa vas bo stala še slabih 100 € na leto. Če torej gledamo le s stroškovnega vidika, je bolj smiselna naložba v vodni filter.

Lahko pa pogledamo še drugače. Kakovost ustekleničene vode niha od proizvajalca do proizvajalca, pogosto je celo tako, da je voda slabša od tiste iz pipe. Filtriranje vode pa zagotavlja konstantno kakovost vode, ki je v primeru dobrega filtra pogosto boljša od ustekleničene. Plastenke in steklenice lahko zavzamejo tudi veliko prostora, poleg tega pa ima voda, ki dlje časa stoji, vonj in okus po postanem.

Če je voda iz pipe v vašem koncu pogosto onesnažena, priporočamo nakup vodnega filtra.

Buldog.si

Spletni portal Buldog.si je namenjen vsem, ki želite izvedeti več o urejanju doma in vrta. Veliko koristnih nasvetov in uporabnih napotkov boste našli tako začetniki kot tudi bolj izkušeni mojstri. Na portalu boste našli precej idej, kako si urediti popoln dom in kako poskrbeti, da bo vaš vrt obradil kar največ sadov. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijetno branje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button