Ingver – zdravilne lastnosti in uporaba

Ingver je v botaniki poznan pod imenom Zingiber officinale in zagotovo sodi med najbolj priljubljena zelišča na svetu. Čeprav je v vzhodnjaški medicini že več kot tisočletij osrednja sestavina, žal ogromno ljudi še vedno ne pozna njegovih dragocenih lastnosti. Sodi v družino ingverjevk in je korenika in ne korenina, kar si pogosto zmotno mislimo. Koreniko poznamo v različnih oblikah. Da bo uspešno rasla, bo potrebovala rodovitno zemljo in tropske razmere.

Sveži ingver vsebuje kar 80 % vode, a vseeno v njem najdemo več kot 400 različnih snovi. Ena izmed najpomembnejših učinkovin je borneol. To je kemijska spojina, ki znižuje temperaturo in preprečuje najrazličnejša vnetja. Potem je tu še cineol, ki umirja kašelj ter deluje proti bakterijam. Tretja pomembna učinkovina je curcumin, ki deluje antioksidativno in znižuje vrednost holesterola v krvi.

Ingver ima številne blagodejne vplive na zdravje

Zdravilni učinki ingverja se skrivajo prav v medsebojnem delovanju različnih snovi, ki jih ta čudovita rastlina vsebuje. Ingver ščiti srce in ožilje, je odlično zdravilo proti razjedam, blaži artritis in sodeluje pri prebavi, saj lajša težave z želodcem in črevesjem. Pomaga namreč pri napenjanju in krčih, pospešuje prebavo, po nekaterih raziskavah tudi dviguje apetit.

Deluje proti prehladu in glavobolu ter lajša menstrualne težave. Če imate težave s potovalno slabostjo, pojejte kakšno ingverjevo paličico. Ker vsebuje shogaol, bo preprečila slabost in bruhanje.

Ingver odpravlja kronično utrujenost in izboljšuje delovanje spomina, pomaga celo proti slabemu zadahu in zgagi. Ingverjevo olje je izredno učinkovito za nategnjene mišice, sam ingver pa lahko dodamo kopalnemu olju ter tako pospešimo cirkulacijo krvi.

Izvlečki ingverja pomagajo pri oteklinah, saj učinkovito blažijo otekanje. Ingver pomaga do boljše spolnosti, saj vrača potenco in spodbuja delovanje spolnih organov. Ker ugodno deluje na maternico, pospešuje menstruacijo in ureja neredno mesečno perilo.

Ingver v alternativni medicini

V zadnjih letih se je ingver uveljavil tudi v alternativni medicini, zato so ga pod drobnogled vzeli različni strokovnjaki in opravili številne raziskave. Na Kitajskem ingver velja kot zdravilo stotih bolezni, saj ga uporabljajo na nešteto načinov. Tudi v Indiji z raznimi preparati iz ingverja dosegajo dobre medicinske rezultate.

Uporaba ingverja je preprosta

Uporabite lahko ingver, nariban ali zdrobljen v prah, in sicer kot začimbo pri pripravi različnih jedi. Primeren je tudi v sušeni obliki, iz njega pa lahko pripravite na primer čaj.

In za konec še en recept za blagodejen ingverjev čaj iz sveže korenike:

  1. Olupite 1,5 cm ingverjeve korenine in jo narežite na tanke rezine.
  2. Zavrite 1,5 litra vode in z njo zalijte ingver.
  3. Pustite stati 10 minut.
  4. Mešanico hranite v termovki in čez dan pijte čaj po skodelicah.

Buldog.si

Spletni portal Buldog.si je namenjen vsem, ki želite izvedeti več o urejanju doma in vrta. Veliko koristnih nasvetov in uporabnih napotkov boste našli tako začetniki kot tudi bolj izkušeni mojstri. Na portalu boste našli precej idej, kako si urediti popoln dom in kako poskrbeti, da bo vaš vrt obradil kar največ sadov. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijetno branje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close