Izbira ustrezne vzmetnice

Spanje je za zdravje človeka izjemno pomembno. V povprečju prespimo približno 8 ur na dan, preostalih 16 ur pa je v veliki meri odvisnih od kakovosti spanca. Kako dobro bomo spali, kako naspani se bomo zbudili in v kakšnem stanju bo na dolgi rok naša hrbtenica, je zelo odvisno od vzmetnice, ki ne sme biti pretrda in ne premehka, izdelana mora biti iz ustreznih materialov, poleg tega pa mora biti še dovolj velika.

Če se vam zdi, da se zaradi trenutne vzmetnice zbujate nenaspani, ali pa v hrbtenici in vratu čutite bolečine, je najverjetneje nastopil čas, da razmislite o nakupu nove. S kakovostno vzmetnico boste ne le preprečili nastanek novih težav, temveč boste tudi zmanjšali obstoječe.

V nadaljevanju smo pripravili nekaj nasvetov, kako izbrati ustrezno vzmetnico.

Velikost vzmetnice

Kar se tiče dolžine vzmetnice, je priporočljivo izbrati takšno, ki je vsaj 20 cm daljša od vaše višine. Glede širine pa bo zadostovalo 80 cm, če pa se med spanjem veliko obračate, se raje odločite za širino 90 cm. Načeloma velja, da vzmetnica 80 x 200 cm povsem zadostuje povprečnemu uporabniku.

Trdota vzmetnice

Kot smo že omenili, je najbolj primerna srednja trdota. Na pretrdem ležišču ledveni del ni dovolj podprt, zato je hrbtenica preveč iztegnjena. Na premehkem ležišču pa velja ravno obratno, ledveni del je preveč podprt, hrbtenica pa preveč upognjena. Zelo dobra so ležišča, ki imajo po dolžini različne cone trdote. Večconsko jedro zagotavlja visoko udobje in prijaznost do hrbtenice.

Vzmetnice
Pri nakupu vzmetnice upoštevajte tudi njeno trdoto.

Priporočamo vam, da se odpravite k ponudniku, kjer vzmetnico lahko preizkusite. Prav tako obstajajo ponudniki, ki bodo ležišče po mesecu uporabe sprejeli nazaj in vam vrnili denar, če z njim ne boste zadovoljni.

Materiali vzmetnice in ortopedska ustreznost

Ležišče mora zagotavljati točkovno prilagajanje telesu. Vsi materiali ne morejo izpolniti tega kriterija, takšnih se je potrebno izogibati. Izpolnjujejo pa ga lateks, žepaste vzmetnice (TFK), voda in pena, ki veljajo za najprimernejše materiale vzmetnic, saj zaradi točkovnega prilagajanja poleg udobja nudijo tudi ortopedsko ustreznost.

Preprečevanje alergij

Na klasičnih vzmetnicah se razmnožujejo hišne pršice, na katere so alergični številni posamezniki. Potrebno je poudariti, da tudi nekdo, ki trenutno na pršice še ni alergičen, lahko kadarkoli postane. Zato je pri nakupu vzmetnice potrebno paziti tudi na to, da zagotavlja ustrezno antialergijsko zaščito.

Cena vzmetnice

Zaradi dejstva, da na ležišču preživimo kar dobršen del življenja, velja, da na vzmetnici ni za varčevati. To sicer ne pomeni, da morate kupiti najdražjo vzmetnico na trgu, vsekakor pa ne tudi najcenejše. Glede vzmetnic se pozanimajte pri različnih uveljavljenih ponudnikih, pri katerih z nakupom zagotovo ne boste zgrešili.

Buldog.si

Spletni portal Buldog.si je namenjen vsem, ki želite izvedeti več o urejanju doma in vrta. Veliko koristnih nasvetov in uporabnih napotkov boste našli tako začetniki kot tudi bolj izkušeni mojstri. Na portalu boste našli precej idej, kako si urediti popoln dom in kako poskrbeti, da bo vaš vrt obradil kar največ sadov. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijetno branje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button