Izbrati leseno ali kovinsko ograjo?

Ograja okrog dvorišča ima svojo govorico, pa naj bo ta lesena ali kovinska. Poleg tega, da nam daje občutek varnosti, že na daleč jasno sporoča, kje so meje zemljišča, na katerem stoji naša hiša. Poleg tega lahko ob pogledu nanjo opazimo še lastnikovo estetsko žilico, saj je zelo pomembno, da se ograja ujema z objektom in svojo okolico.

Oblika ograje in material, iz katerega je le-ta narejena, lahko povsem spremenita zunanjost našega doma. Omenili smo že, da se mora ograja obvezno ujemati s hišo in okolico, ob tem lahko še tako dolgočasen vrt spremeni v moderen in prijeten kotiček, ki ga bodo občudovali vsi. Če se ravno odločate, ali bi izbrali leseno ograjo ali raje kovinsko, vam bo današnji prispevek pisan na kožo!

Izbira lesene ograje

Najpogostejši material za izdelavo ograj je prav gotovo les. Eden izmed razlogov za to je, da lesena ograja ni draga, primerna pa je za različne domove. Prednost lesene ograje je njena unikatnost, saj je lahko sestavljena iz različnih elementov, ki dajejo ograji svoj čar. Poleg tega imate na voljo še široko ponudbo različnih vrst lesa.

Lesena ograja
Lesena ograja je čudovita, vendar zahteva redno vzdrževanje.

Žal pa lesena ograja potrebuje redno vzdrževanje, morda jo boste čez nekaj let morali tudi zamenjati. Nagnjena je namreč k luščenju in bledenju barve. Slabost lesa se skriva v tem, da je zelo občutljiv na vremenske vplive. Vlaga in sonce precej skrajšata njegovo življenjsko dobo in uničujeta njegov izredno lep izgled.

Izbira kovinske ograje

Kovinske ograje so močne in modernega videza, zato ni nič čudnega, da se zanje odloča vedno več ljudi. Lahko jih uporabljamo zunaj ali notri, so stabilne in zelo prilagodljive. Omislite si jih lahko v najrazličnejših barvnih kombinacijah in stilih, zato smo prepričani, da boste z lahkoto našli takšno, ki bo ustrezala vašemu domu.

Kot material za kovinske ograje se uporabljajo aluminij, nerjaveče jeklo (inox), baker in kovano železo. Zelo lepo se lahko kombinirajo tudi z drugimi materiali, na primer s steklom.

Aluminijasta ograja

Izjemno priljubljene so aluminijaste ograje. Aluminij je lahka, toda hkrati močna kovina, za razliko od lesa pa je aluminij odporen na UV sončne žarke. Uporaba aluminija za ograje je zelo ekonomična in zanesljiva; gre torej za trajno odločitev.

Kovinska ograja
Kovinska ograja je odporna na različne vremenske vplive.

Aluminijaste ograje ne potrebujejo posebnega vzdrževanja, saj so dobro odporne na vse vremenske vplive. Poleg tega so elementi iz aluminija dobavljivi v različnih vzorcih, barvah in oblikah, zato si lahko izberete sanjsko ograjo povsem po svojih željah.

Inox ograja

Na koncu naj omenimo še inox ograje, ki so primerne prav za vsak dom. Narejene so iz legiranega nerjavečega jekla. Pohvalijo se lahko z dolgo življenjsko dobo, zato ne preseneča dejstvo, da veljajo za eno izmed najbolj priljubljenih izvedb modernih ograj. Preverite, katere so glavne prednosti inox ograje.

Ograje iz nerjavečega jekla so namenjene tako ograditvi balkonov kot tudi vrtov, teras in stopnišč. Če iščete moderen dizajn, poseben izgled in trajno rešitev, potem bo inox ograja za vas kot nalašč.

Buldog.si

Spletni portal Buldog.si je namenjen vsem, ki želite izvedeti več o urejanju doma in vrta. Veliko koristnih nasvetov in uporabnih napotkov boste našli tako začetniki kot tudi bolj izkušeni mojstri. Na portalu boste našli precej idej, kako si urediti popoln dom in kako poskrbeti, da bo vaš vrt obradil kar največ sadov. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijetno branje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close