Kako privarčevati pri elektriki?

Povsem jasno je, da energija postaja vse dražja. Raziskave kažejo, da pri nas v zadnjih letih najhitreje narašča poraba elektrike. Vzrok za to so predvsem vgrajevanje klimatskih naprav in razmeroma nizke cene elektrike v primerjavi s kurilnim oljem in plinom. Ker je proizvodnja elektrike manjša od porabe, se cene elektrike skokovito zvišujejo.

Ker ste zagotovo tudi sami kdaj obnemeli nad porabo elektrike v svojem domu, vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj učinkovitih nasvetov, kako lahko na enostaven način privarčujete pri njeni porabi. Tako boste veliko bolj zadovoljni, ko boste naslednjič preverili strošek elektrike na položnici.

1. Ugašajte luči, kjer jih ne potrebujete

Povsem logično je, da je najbolj varčna ugasnjena žarnica, zato ugašajte luči, kjer jih ne potrebujete. Priporočamo vam uporabo senzorske razsvetljave, ki bo za učinkovito prižiganje in ugašanje poskrbela sama.

Pomagate si lahko tudi s pravilno razporeditvijo prostorov v domu. Kuhinja in dnevna soba naj bosta obrnjeni proti jugu ali zahodu, pisalne mize in kuhinjski pult naj bodo čim bliže oknom.

Za delo raje uporabljajte namizno svetilko, kot pa da osvetlite ves prostor. Zavese na oknih naj bodo prosojne in tanke. Temnejše prostore prepleskajte v svetle barve. Velike in visoke omare postavite čim dlje od oken.

2. Izberite pravo posodo za kuhanje

Če je vaša kuhalna plošča le nekaj centimetrov večja od lonca, to lahko pomeni kar 30 % izgubo energije. Zato izberite ravno prav veliko posodo. Ploščo vklopite šele tedaj, ko je na njej postavljen lonec in v njem le toliko vode, kot jo potrebujete za pripravo hrane. Kuhajte v pokriti posodi, saj boste brez pokrova porabili kar trikrat več energije.

Pokrita posoda
Posoda naj bo prave velikosti in med kuhanjem vedno pokrita.

Kuhalno ploščo izklopite nekaj minut pred tem, preden je jed gotova. Prav tako nekaj minut pred koncem peke izklopite pečico, saj je v njej še zadosti toplega zraka. Med pečenjem ne odpirajte vrat pečice. V nasprotnem primeru boste izgubili 20 % toplote. Če ima vaša pečica ventilator, ga čim pogosteje uporabljajte, saj omogoča peko pri temperaturi, ki je od 20 °C do 40 °C nižja. Po možnosti pecite čim več jedi naenkrat.

3. Uporabljajte opekač in mikrovalovno pečico

Ste vedeli, da za opekanje kruhkov v pečici porabite kar trikrat več električne energije kot v opekaču? Tudi pogrevanje in kuhanje manjših količin hrane v mikrovalovni pečici je v primerjavi s klasično pripravo hrane bistveno krajše. S tem boste prihranili kar 70 % električne energije.

4. Osredotočite se na načrtovanje kuhinje

V kuhinji pazite na to, da hladilnika ne boste postavili v bližino štedilnika, pečice, radiatorja in pomivalnega stroja. Prav tako pazite, da na hladilnik ne bo sijalo sonce. Poskrbite tudi za kroženje zraka za hladilnikom in s tem za hlajenje kondenzatorja na njegovi zadnji strani. Večji in prazni hladilniki porabijo več energije.

Poskrbite še za redno odtajevanje oblog ivja in ledu. Temperatura v hladilniku naj bo nastavljena na 5 °C, v zamrzovalni skrinji pa na -18 °C.

5. Pri pranju ne pretiravajte z uporabo detergentov

Pri pranju se največ elektrike porabi za segrevanje vode. Če boste prali pri 40 namesto pri 90 °C, boste porabili vsaj za polovico manj elektrike. Prav tako se zavedajte, da če boste pri uporabi detergentov pretiravali, bo pralni stroj delal težje in porabljal več energije.

6. Pri prenašanju večjih datotek ugasnite zaslon računalnika

Računalniški zaslon v primerjavi z drugimi deli strojne opreme porabi največ energije. Če prenašate večje datoteke, zaslon lahko mirno ugasnete. Tudi višja nastavitev svetlosti pomeni večjo porabo energije. Za prenosne računalnike je značilno, da porabijo manj električne energije kot namizni.

Plazemski in LCD televizorji porabijo več električne energije kot pa navadni. Večji televizor v istem operativnem času porabi več energije kot manjši.

Dodatni nasveti za varčevanje z elektriko: https://www.nasveti.net/varcevanje-z-elektriko

Buldog.si

Spletni portal Buldog.si je namenjen vsem, ki želite izvedeti več o urejanju doma in vrta. Veliko koristnih nasvetov in uporabnih napotkov boste našli tako začetniki kot tudi bolj izkušeni mojstri. Na portalu boste našli precej idej, kako si urediti popoln dom in kako poskrbeti, da bo vaš vrt obradil kar največ sadov. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijetno branje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close