Keramika v kuhinji – več kot le krožnik ali skodelica

Estetska keramika je poznana vsem in jo najbrž najdemo v vsakem domu. Keramika je pač material, ki izgleda lepo, čvrsto, gladko in tako lahko polepša marsikateri prostor. Je tudi zelo odporen material, predvsem na toploto, kar še dodatno poveča njegovo uporabnost. V kuhinji je najbolj poznana keramika v obliki ploščic na steni ali kot del posode – od krožnikov in skodelic do pekačev, ki jih lahko mirne duše uporabljamo v pečici na visoki temperaturi.

Z razvojem kulinarike se je uporabnost keramike prenesla tudi na druge izdelke in področja, saj se je razvila tako imenovana tehnična keramika. V kuhinji je zadnje čase vse bolj prisotna nadomestitev teflonskih ponev s keramičnimi posodami za kuhanje. Na »pohodu« so tudi keramični noži, ki imajo v primerjavi s klasičnimi kar nekaj prednosti.

Keramična posoda namesto teflona

Teflon je vrsto let deloval kot eden najboljših materialov v kuhinji. Meso, jajca, palačinke se pri kuhanju niso nič več prijemali na posodo in teflon je olajšal mnoga življenja. Vendar pa je z leti prišlo na plan več raziskav in ugotovitev, ki so razkrile, da je večina proizvajalcev teflonske posode za kuhanje uporabljalo premaz, ki vsebuje kemično snov, ki se ob visoki temperaturi izloča v obliki hlapov.

Keramična posoda
Teflon je nadomestila keramična posoda, ki je zdravju prijaznejša.

Ob kuhanju se hlapi prenesejo na hrano. Snov se imenuje perfluorooktanoidna kislina (PFOA) in je rakotvorna, kar je bilo tudi dokazano. Premaz s problematično kislino je bil v letu 2015 zakonsko prepovedan. Proizvajalci so morali izdelke, pri katerih so uporabljali PFOA, umakniti iz proizvodnje.

Keramična posoda je povsem druga zgodba. Keramika namreč ni sporen material in z razvojem tehnične keramike se je oblikovala tudi keramična posoda za kuhanje ali pečenje, s katero se hrana ne prijemlje in zažge na posodo. Keramična posoda je narejena iz več slojev – poleg gladke keramike je notranji sloj lahko tudi aluminij, kar omogoča enakomerno segrevanje posode.

S keramiko lahko tudi režete in sekljate

Keramični nožiNajverjetneje ste že slišali za keramične nože. In večina stvari, ki ste jih slišali, tudi drži. Keramični noži so izredno ostri in jih ni potrebno brusiti, tako da ne potrebujejo posebnega oskrbovanja. Sicer so nekoliko manj odporni na udarce, vendar s pazljivo uporabo zdržijo bistveno dalj časa kot kovinski.

Keramični noži v nasprotju s kovinskimi ne prenašajo ionov na prehrano, ko jo režemo oziroma sekljamo. So torej dobra investicija ter tudi bolj zdrava alternativa kovinskim nožem.

Buldog.si

Spletni portal Buldog.si je namenjen vsem, ki želite izvedeti več o urejanju doma in vrta. Veliko koristnih nasvetov in uporabnih napotkov boste našli tako začetniki kot tudi bolj izkušeni mojstri. Na portalu boste našli precej idej, kako si urediti popoln dom in kako poskrbeti, da bo vaš vrt obradil kar največ sadov. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijetno branje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button