Kompostnik si lahko izdelate sami

Če imate v lasti svoj vrt, si najbrž želite, da bi bil pridelek iz leta v leto bogatejši. Ni dovolj, da le posejete in posadite vrtnine ter upate na vreme z ustrezno količino padavin, vmes pa vrt še malo zalijete. Pridelek lahko povečate tudi z gnojenjem. Uporabi trgovinskih gnojil in škropiv z visoko vsebnostjo kemičnih sredstev se lahko izognete, in sicer tako, da si izdelate kompostnik in pričnete »pridelovati« kompost. Popolnoma ekološko in zdravju prijazno. Po vrhu vsega pa še enostavno.

Najprej boste potrebovali kompostnik

Kompostnik predstavlja prostor, v katerem se pripravlja kompost. Na voljo je v specializirani trgovini, izdelate pa ga lahko tudi sami. V trgovini so kompostniki najpogosteje izdelani iz plastičnih materialov, okolju prijaznejši pa bo kompostnik iz lesa, ki ga lahko povsem preprosto izdelate doma. Potrebujete le nekaj lesenih desk, ki jih z vijaki oblikujete v leseno ogrodje brez spodnje in zgornje ploskve. Na eni izmed stranskih ploskev si pri dnu naredite tudi vratca, ki jih boste potrebovali pri praznjenju kompostnika.

Priporočamo vam, da si kompostnik izdelate sami. Navajamo tri glavne razloge:

  • Kompostnik iz lesa je bolj ekološki.
  • Izdelate si lahko točno toliko velik kompostnik, kot ga potrebujete.
  • Finančno gledano je izdelava lastnega kompostnika cenejša.

Kam postaviti kompostnik

Ko imate izdelan kompostnik, se pojavi vprašanje, kam ga postaviti. Pri določanju prave lokacije imejte v mislih tri stvari:

  • smrad komposta,
  • bližino vrta,
  • bližino kuhinje.

Najbolje bo, da kompostnik postavite nekam med kuhinjo in vrt, hkrati pa naj bo zaradi smradu tudi dovolj oddaljen od obeh lokacij. Poleg tega izberite mesto, ki je med danimi možnostmi najdlje skrito pred soncem, saj proces kompostiranja zahteva vlago, ki jo je več v senčnem delu vrta.

In kaj vse sodi na kompostnik?

Proces kompostiranja poteka najbolje, če so na kompostu raznovrstni biološki odpadki in če ima kompost na voljo dovolj zraka in ravno prav vlage. Na kompost sodijo obrezki sadja in zelenjave, ribje kosti, čajne vrečke, olupki, listje, trava, žaganje, bombažni robčki in druga gradiva, ki se hitro razgradijo. Na kompostnik pa ne sodijo čebula, meso in skuhane jedi, maščobe, druge kosti, mlečni izdelki in živalski iztrebki.

Uporaba komposta

Najprej morate vedeti, da proces kompostiranja traja približno leto dni. Po tem časovnem obdobju pa imate pripravljeno gnojilo, ki ga lahko uporabite z namenom bogatejšega pridelka. Kompost iz kompostnika vzemite z dna (odprite vratca), kjer je največ kompostnih črvov in mikroorganizmov, ki s pomočjo encimov razgrajujejo rastlinski material in ustvarjajo kompost. Zmešajte ga z zemljo v razmerju 1:4 in posadite vaše najljubše vrtnine.

Buldog.si

Spletni portal Buldog.si je namenjen vsem, ki želite izvedeti več o urejanju doma in vrta. Veliko koristnih nasvetov in uporabnih napotkov boste našli tako začetniki kot tudi bolj izkušeni mojstri. Na portalu boste našli precej idej, kako si urediti popoln dom in kako poskrbeti, da bo vaš vrt obradil kar največ sadov. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijetno branje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button