Krpa in čistila ali parni čistilnik?

Vsi imamo radi čisto in sveže stanovanje. Včasih se sicer zdi, da nekateri naravnost uživajo v razmetanem in prašnem stanovanju, toda v resnici je to vse prej kot res. Enostavno ne najdejo volje, da bi se lotili čiščenja, poleg tega pa v večini primerov nimajo opreme in naprav, ki bi jim delo olajšali. Lahko bi kupili sesalnik, parni čistilnik ali se dela lotili kar na klasičen način – s krpo in uporabo čistil, pa bi bilo takoj bolje.

Bivanje v prašnem in neočiščenem stanovanju lahko privede do resnejših posledic, na primer do alergije na hišni prah, zato je vsekakor smotrno, da si priskrbite ustrezne pripomočke, s katerimi bo čiščenje potekalo hitro, enostavno in predvsem učinkovito.

Je uporaba čistil zdravju škodljiva?

Dandanes se v poplavi čistil, takšnih in drugačnih, kar težko odločimo, katerega bomo položili v nakupovalni voziček. Alternativo uporabi čistil sicer predstavlja parni čistilnik, vendar o učinkovitosti le-tega bomo pisali nekoliko kasneje.

Na trgovinskih policah žal še vedno prevladujejo kemična čistila, ki madeže sicer zares temeljito odstranijo, vendar njihova pogosta uporaba lahko resno ogrozi naše zdravje. Najpogosteje se težave pokažejo v obliki glavobola, astme, težav z dihali, včasih tudi v obliki alergij in kožnih reakcij. Če že uporabljate kemična čistila, pazite, da ne pridejo v stik z očmi in kožo. Uporabite lateks rokavice, po končanem delu pa si roke dobro umijte ter prezračite stanovanje.

Zdravju škodljiva čistila
Pri uporabu zdravju škodljivih čistil uporabite rokavice iz lateksa.

Priporočamo vam, da namesto klasičnih kemičnih čistil posežete po ekoloških čistilih, ki jih je na voljo čedalje več. Žal niso vsa tako ekološka, kot naj bi po besedah proizvajalcev bila, saj se v mnogih še vedno najdejo strupene snovi, ki poskrbijo za večjo učinkovitost čistila, hkrati pa so zdravju in okolju neprijazna.

Je parni čistilnik boljša rešitev?

V zadnjem času so se precej »razpasli« tudi parni čistilniki, ki s paro očistijo madeže in stanovanje hkrati tudi razkužijo in osvežijo. Tudi parni čistilnik ni samo en, zato se je pred nakupom potrebno pozanimati, če gre v resnici za kakovostno napravo, ki je primerna za različne talne obloge. Verjetno poznate rek »za malo denarja malo muzike«, ki pa v tem primeru ni najbolj na mestu. Že za manj kot 100 € lahko dobite povsem zadovoljiv in zadosti zmogljiv parni čistilnik s številnimi nastavki in dodatki. Takšna naprava je za običajna gospodinjstva več kot dovolj, saj se lahko brez težav kosa s podobnimi napravami, za katere je potrebno odšteti precej več denarja.

Parni čistilnikSamo čiščenje s parnim čistilnikom je precej enostavnejše kot čiščenje s krpo in čistili, tudi precej hitrejše, najbolje pa je to, da ne zahteva uporabe čistil, saj s paro lahko brez večjih težav odstrani tudi trdovratne madeže, kot je npr. maščoba. Lastnost, ki je ne gre prezreti, je tudi ta, da dober parni čistilnik lahko očisti različne površine – lesene, keramične, kamnite, oblačila, belo tehniko, posteljnino ipd.

Priporočamo vam uporabo parnega čistilnika, saj smo mnenja, da ima pred čistili kopico prednosti. Glavne so zagotovo učinkovitost čiščenja, prijaznost do zdravja vseh članov gospodinjstva in prijaznost do okolja. So pa tudi številne druge, npr. ni potrebno zapravljati za čistila (za vsako površino svoje čistilo!), čiščenje poteka hitreje, madežev ni potrebno drgniti …

Seveda pa ima tudi parni čistilnik v primerjavi s krpo in uporabo čistil nekaj slabosti, kot so poraba električne energije, potrebna je (sicer redka) menjava filtrov in krpic, v napravo je potrebno dolivati vodo, čistilnik se lahko pokvari …

Najbolje bo, da si, če le imate možnost, parni čistilnik izposodite in ga preizkusite sami, saj boste tako hitro videli, če vam takšen način čiščenja ustreza. Lahko pa ga tudi kupite in preizkusite, saj večina trgovin (vse spletne!) omogoča, da izdelek v roku 30 dni brez kakršnega koli pojasnjevanja vrnete.

Buldog.si

Spletni portal Buldog.si je namenjen vsem, ki želite izvedeti več o urejanju doma in vrta. Veliko koristnih nasvetov in uporabnih napotkov boste našli tako začetniki kot tudi bolj izkušeni mojstri. Na portalu boste našli precej idej, kako si urediti popoln dom in kako poskrbeti, da bo vaš vrt obradil kar največ sadov. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijetno branje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button