Zakaj kupiti kuhinjo velikega proizvajalca?

Nakup kuhinje je ena izmed večjih odločitev v posameznikovem življenju. Po eni strani gre za velik strošek, po drugi pa ima prav izbira pohištva velik vpliv na naše počutje v lastnem domu, v katerem preživimo večino svojega časa. Še dodaten stres pa predstavlja dejstvo, da kuhinjo kupujemo le nekajkrat v življenju, torej nimamo izkušenj s tovrstnimi odločitvami.

Med prvimi odločitvami, ki jih moramo sprejeti, je, kje kupiti kuhinjo. Možnosti imamo veliko. Lahko odidemo v veliko trgovino s pohištvom, kjer imajo na izbiro velik razpon kuhinj ter tudi ostalega pohištva, in tako na enem mestu opremimo celoten dom. Druga možnost je, da obiščemo specializiran studio kuhinj, kjer običajno zastopajo le enega velikega proizvajalca kuhinj, zaradi česar od njih pričakujemo visoko strokovnost ter storitev na visokem nivoju. Tretja možnost pa je, da gremo do lokalnega mizarja, ki nam kuhinjo naredi posebej za nas in jo prilagodi našemu prostoru ter željam.

Nemška Nobilia proizvede 3000 kuhinj dnevno

Vsak način nakupa kuhinje ima seveda svoje prednosti in slabosti, glavna pa je odločitev med nakupom kuhinje pri lokalnem mizarju ali od velikega industrijskega podjetja. Industrijska podjetja, vodilna izhajajo iz Nemčije, proizvajajo kuhinje za celotno Evropo in jih prodajajo v pohištvenih centrih ter specializiranih salonih. Eden izmed največjih proizvajalcev, nemška Nobilia, proizvede okoli 3000 kuhinj na dan.

Med kupci vlada zmotno prepričanje, da veliki sistemi lahko proizvajajo le velike serije izdelkov in zato ne morejo biti prilagodljivi. To v današnjem času ni več res. Že omenjena Nobilia ima na voljo okoli 500 elementov, ki jih lahko dodatno personaliziramo še z izbiro med skoraj neskončno množico ličnic ter barvnih kombinacij delovnih plošč. Vsaka kuhinja gre v proizvodnjo šele takrat, ko dobijo naročilo kupca in se v celoti izdela po njegovih željah. Tako lahko pravzaprav rečemo, da med 3000 kuhinjami, ki jih dnevno proizvedejo, ni niti dveh enakih.

Kuhinja Nobilia
Moderna kuhinja velikega nemškega proizvajalca Nobilia.

Prav avtomatizacija proizvodnje in sodobna tehnologija, ki omogoča sledenje proizvodnje v velikih podjetjih, sta glavni prednosti velikih podjetij pred lokalnimi mizarji. Ker takim podjetjem reklamacije predstavljajo gromozanski strošek, saj jim podirajo proizvodnji proces, se na vso moč trudijo zmanjšati število le-teh. Prav tako zaradi velike količine izdelkov lažje zaznajo morebitne napake v proizvodnji in jih takoj odpravijo. Pri mizarju pa je vsaka kuhinja unikat, zato je tudi možnost, da bo šlo kaj narobe, večja.

Zakaj so kuhinje velikih proizvajalcev cenejše?

Ekonomija obsega pri velikih proizvajalcih prinaša velike prihranke pri stroških. Pri dobaviteljih materiala lahko zaradi ogromnih količin dosegajo visoke količinske popuste, zaradi avtomatizacije pa so stroški dela na enoto nižji. Obseg seveda prinaša tudi prihranke pri logistiki. Prav zaradi teh stroškovnih prednosti lokalni mizarji težko konkurirajo s ceno, zato si pomagajo z varčevanjem pri materialu in posledično vgrajujejo materiale nižje kakovosti.

Pogosto se poslužujejo tudi neizdajanja računov, s čimer se izognejo plačilu davka na dodano vrednost. To se sicer zdi na prvi pogled privlačno tudi za kupca, vendar brez računa nimamo nobenega dokazila, kje smo kuhinjo kupili, prav tako pa nobenih pravic iz potrošniških zakonov, reklamacije pa nam mizar rešuje le iz lastne dobre volje.

Zgoraj našteti razlogi nam kažejo, da obstaja mnogo razlogov, da se odločimo za industrijsko izdelano kuhinjo, ki pa je lahko prav tako popolnoma prilagojena našim željam.

Buldog.si

Spletni portal Buldog.si je namenjen vsem, ki želite izvedeti več o urejanju doma in vrta. Veliko koristnih nasvetov in uporabnih napotkov boste našli tako začetniki kot tudi bolj izkušeni mojstri. Na portalu boste našli precej idej, kako si urediti popoln dom in kako poskrbeti, da bo vaš vrt obradil kar največ sadov. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijetno branje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close