Novembrska vrtna opravila

Oktober se poslavlja in čas je, da se pripravite na novembrska vrtna opravila. Temperature se hitro znižujejo, kmalu bo padla tudi slana in z vrta odpravila še zadnje cvetoče rastline. Morda se zdi, da se pridelki na vrtu počasi poslavljajo, vendar naj vas kar takoj potolažimo, da temu ni čisto tako.

Še vedno boste v svoja kosila lahko vključevali nekaj sveže zelenjave, polne vitaminov in mineralov. Prav tako pa vas zunaj čaka obilica dela, tako v zelenjavnem kot tudi v sadnem in okrasnem vrtu. Pa si poglejmo, kaj bi bilo v novembru dobro postoriti na vrtu, nekoliko od bliže.

Zelenjavni vrt

Na prostem so vam ostale še vrtnine, kot so blitva, špinača, solata, motovilec, endivija, radič, por, korenje, rdeča pesa, koleraba, zimsko zelje, kitajsko zelje, cvetača, repa, ohrovt in brstični ohrovt. Ko nastopijo prvi hladnejši dnevi, je čas, da poberete pridelek. Solato, motovilec, blitvo in špinačo lahko pred mrazom zaščitite z zimsko agrokopreno. Ko ste pridelek pobrali, odstranite ves plevel, proste grede pa prekopljite in jim dodajte kompost ali zrel gnoj.

Sadni vrt

Če še niste, oberite še zadnja jabolka in hruške ter jih ustrezno skladiščite v kletne prostore ali shrambo. Dobro poglejte, če kateri izmed njih gnijejo in jih odstranite, saj se v nasprotnem primeru lahko gnitje prenese tudi na druge. Ko boste pridelek pospravili, obrežite jablane in hruške.

Obrezovanje dreves
November je pravi čas, da se lotite obrezovanja nekaterih dreves.

V kolikor tla zunaj še niso zamrznila, lahko posadite drevesa in grmičevje. Prav tako lahko v novembru drevesa in grmičevje presadite na drugo mesto. S kompostom obogatite zemljo okoli ribeza, malin in sadnega drevja. Poleg tega ne pozabite na redno odstranjevanje odpadlega listja.

Zeliščni vrt

Pred mrazom morate zaščititi tudi zelišča. Peteršilj lahko presadite v lončke in ga postavite na notranjo stran okenskih polic. Tako ga boste lahko svežega uporabljali tudi pozimi. Prav tako na okenske police, kjer bo na voljo dovolj svetlobe, prestavite začimbnice. Uredite si lahko tudi zeliščni vrt v lončkih.

Okrasni vrt

V novembru je čas, da posadite čebulice tulipanov in narcis. Poleg teh lahko posadite tudi vrtnice. Trajnicam in zimzelenim rastlinam pa nasujte debelo plast šote ali preperelega hlevskega gnoja. Vseh balkonskih in okenskih rastlin ni potrebno prenesti na toplo, mraz bodo uspešno prenesle mačehe, bršljan, jesenska vresa ipd., zato je zdaj pravi čas za njihovo sajenje.

Buldog.si

Spletni portal Buldog.si je namenjen vsem, ki želite izvedeti več o urejanju doma in vrta. Veliko koristnih nasvetov in uporabnih napotkov boste našli tako začetniki kot tudi bolj izkušeni mojstri. Na portalu boste našli precej idej, kako si urediti popoln dom in kako poskrbeti, da bo vaš vrt obradil kar največ sadov. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijetno branje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button