Ogrevanje na pelete

Danes je pri izbiri vrste ogrevanja možno izbrati tudi ogrevanje na pelete, ki omogoča čistejše izgorevanje ter dovolj učinkovito in močno ogrevanje, da se segreje povprečno velike sodobne domove. Peleti so goriva iz obnovljivih virov, produkt biomase iz obnovljivih snovi, predvsem iz odpadnega lesa.

Uporabljajo se lahko v prostostoječih kaminih, kaminskih vložkih, pečeh in bojlerjih. Poleg tega se s peleti ogrevajo tudi veliki objekti, kot so šole in razni zavodi. S peleti kot načinom ogrevanja je bilo preusmerjenih na milijone ton odpadkov na odlagališčih, ki so bili nato pretvorjeni v energijo.

Z obnovljivo energijo do nižjih stroškov

Sekanci, odpadni papir in lesno žaganje se lahko skupaj z drugimi kmetijskimi proizvodi in stranskimi proizvodi uporabijo za proizvodnjo energije in so primerni za goriva iz biomase. Najpomembnejše pri biomasi je to, da je obnovljiva, in v primeru, da se z gozdovi ravna trajnostno gospodarno, praktično neomejena. Poleg tega gorilniki na pelete ustvarijo najnižje emisije trdnih delcev med vsemi gorilniki, kar je še dodatna prednost takšnega ogrevanja.

Tudi cena ogrevanja je v primerjavi s fosilnimi gorivi ugodna, saj naj bi v primerjavi z ogrevanjem na kurilno olje prihranili kar okoli 1.500 evrov na leto. Ti podatki so bili pridobljeni na podlagi izračuna za ogrevanje približno 180 kvadratnih metrov velike površine. Za ogrevanje takšne površine bi se porabilo okoli 2.500 litrov kurilnega olja, kar bi zneslo 2.583 evrov. Z ogrevanjem na pelete bi ta strošek znašal okoli 1.100 evrov letno, kar je skoraj 1.500 evrov manj kot pri ogrevanju s kurilnim oljem.

Znižanje stroškov ogrevanja
Ogrevanje na pelete je okolju prijazno in obenem cenejše.

Ogrevanje torej predstavlja kar velik strošek, ki pa bi ga lahko z zamenjavo peči hitro zmanjšali. Resda se pojavi strošek namestitve novega kotla in peči na pelete, ki se giblje nekje med 2.500 in tudi 5.000 evri ali več, odvisno od kakovosti in znamke peči. V strošek pa je treba všteti tudi stroške odstranjevanja stare peči. Vendar pa nekaj prihranka predstavljajo že eko skladi, ki nudijo subvencije za nakup in montažo peči za ogrevanje na pelete. Strošek investicije se tako lahko zmanjša tudi do 25 %.

Glede na to, da bi z ogrevanjem na pelete letno prihranili okoli 1.500 evrov, bi se stroški zamenjave stare peči ter vgradnje nove povrnili že po dveh letih. Potem pa bi se prihranek le še povečeval.

Ogrevanje na pelete je okolju prijazno

Stroškovno gledano je ogrevanje na pelete torej zelo ekonomično, prednosti pa ne predstavlja le z denarnega vidika, pač pa tudi z vidika ohranjanja okolja. V primerjavi z enako količino kurilnega olja in plina so leseni peleti primernejši zaradi obnovljivosti. Poleg tega kurjenje lesnih peletov proizvaja veliko manj emisij CO2. Lesni peleti se štejejo kot CO2 nevtralni, saj je količina CO2, ki se sprosti pri izgorevanju, enaka količini, ki jo absorbirajo drevesa, posajena, da zamenjajo posekana. Poleg tega tudi proizvodnja in promet z lokalno pridobljenimi lesnimi peleti povzročata manj emisij CO2.

Lesni peleti na splošno veljajo za enega od okolju najbolj prijaznih vrst goriv, in predvsem dejstvo, da so obnovljiv vir, pomeni, da se ta cikel lahko še naprej ponavlja.

Peči na pelete – izbira, montaža, čiščenje in redni pregledi

Peč na peletePri odločanju o izbiri peči na pelete je pomembno izbrati tisto, ki je pravilno dimenzionirana za površino, ki se jo ogreva, saj je pri prevelikem kotlu potrebno nenehno paziti, da se ne pregreva. To povzroči nepotrebno trošenje goriva in je eden od največjih vzrokov onesnaženosti zraka. Lokacija peči in dimnik vplivata na to, kako dobro bo toplota razdeljena in ohranjena v domu. Ogrevalne naprave na pelete so lahko prostostoječe peči ali kaminski vložki. Vse naprave pa imajo prostor za shranjevanje peletov, ki so potrebni za kurjenje.

Hitrost dovajanja peletov v gorilnik določa toplotno moč. Izpušni plini se prezračujejo s pomočjo majhne dimne cevi, ki se lahko usmeri v stransko steno ali navzgor skozi streho. Bolj izpopolnjeni modeli imajo tudi majhen računalnik in termostat, ki urejata pomik peletov. Peči na pelete je običajno treba polniti le enkrat dnevno. Med delovanjem večina naprav na zunaj ostane hladnih, kar zmanjšuje tveganje naključnih opeklin.

Ogrevanje na pelete ima tako številne prednosti, največjo slabost predstavlja morda le za zagon ventilatorjev in za delovanje peči potrebna električna energija. To pa je strošek, ki se pojavi tudi pri ostalih načinih ogrevanja. Tudi redno tedensko čiščenje in letno strokovno, ki je potrebno pri takih pečeh, ne bi smelo predstavljati prevelike težave, saj so pregledi že samo zaradi varnosti obvezni pri vseh vrstah peči.

Vir: https://www.nasveti.net/ogrevanje-na-pelete

Buldog.si

Spletni portal Buldog.si je namenjen vsem, ki želite izvedeti več o urejanju doma in vrta. Veliko koristnih nasvetov in uporabnih napotkov boste našli tako začetniki kot tudi bolj izkušeni mojstri. Na portalu boste našli precej idej, kako si urediti popoln dom in kako poskrbeti, da bo vaš vrt obradil kar največ sadov. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijetno branje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Back to top button