Pravilno shranjevanje živil

Metanje hrane proč, medtem ko številni ljudje po celem svetu stradajo, je zelo neodgovorno. Pa vendar se prav vsakemu gospodinjstvu kdaj pripeti, da mu v hladilniku, v shrambi ali kar na kuhinjskem pultu kdaj ostane kakšen grižljaj obroka. Verjetno ste si že večkrat rekli: »Bom pojedel za večerjo,« vendar vam zvečer hrana ni teknila, naslednji dan tudi še ne, potem pa je bila že pokvarjena, tako da vam ni preostalo drugega, kot da jo zavržete.

Lahko bi bilo tudi drugače. Če bi poskrbeli za pravilno shranjevanje živil, bi hrana najverjetneje ostala okusna tudi po dveh dneh.

Zakaj se živila pokvarijo?

S pravilnim shranjevanjem živilom podaljšamo trajnost ter ohranimo njihovo svežino, okus in hranilno vrednost. Ker so v živilih med drugim prisotne tudi zdravju škodljive bakterije, moramo zagotoviti pogoje, da je njihova možnost nadaljnjega širjenja minimalna. Preprečiti moramo torej mikrobiološke in biokemijske spremembe. Na razmnoževanje bakterij v živilih vplivajo trije bistveni dejavniki. To so temperatura, vlažnost zraka in čas.

Shranjevanje živil v shrambi

Živila najpogosteje shranjujemo v shrambi, seveda pa tja ne spadajo vsa, saj je nekatera potrebno hraniti v kleti, hladilniku ali zamrzovalni skrinji. Ne glede na to, za katero živilo gre in kam ga bomo shranili, velja, da morajo biti površine čiste. Če gre za živila, ki spadajo v shrambo, poskrbite za ustrezno prezračevanje, da bo prostor ostal kar se da suh. Shrambe so ponavadi brez oken, zato vlažnost lahko hitro naraste in pojavljati se začne plesen. Če se vam to dogaja, lahko pričnete razmišljati o nakupu prezračevalnega sistema.

Shramba
Shramba je eden od najprimernejših prostorov za shranjevanje živil.

V shrambo spadajo suha živila, kot so moka, drobtine, sladkor, testenine, riž, začimbe … Takšna živila je potrebno dobro zapreti in preprečiti dostop mrčesa in žuželk. Najpogosteje težavo predstavljajo molji, ki se jih je precej težko znebiti. V shrambo lahko shranite tudi kruh, pecivo, marmelade, kompote, gobe, olje, mast, sokove in alkoholne pijače.

Stekleni kozarci, v katerih shranjujete nekatera izmed naštetih živil, naj bodo hermetično zaprti.

Shranjevanje živil v hladilniku

V hladilnik običajno sodijo živila, ki jih imamo namen porabiti v roku nekaj dni. To so npr. jajca, jogurti, skuta, sir in drugi mlečni izdelki, salame, šunke in mesni izdelki, ki jih bomo potrebovali za pripravo obroka naslednji dan, zelenjava, ki je tudi ne mislimo hraniti več tednov, razni namazi …

Živil ne postavljajmo preblizu sten hladilnika, saj zrak ne bo mogel prosto krožiti.

Shranjevanje živil v zamrzovalni skrinji

Živila bodo najdlje ostala užitna, če jih bomo shranili v zamrzovalni skrinji. Zopet velja, da vseh živil ne smemo shranjevati v skrinji. V skrinjo ne sodijo gazirane pijače in seveda tudi vse pijače v steklenicah, saj se zaradi povečanja volumna tekočine, ko ta preide v trdno stanje, steklenice razletijo na drobne delce. Poleg tega v skrinji ne hranimo surovih ali kuhanih jajc, sadja, ki vsebuje veliko vode, jogurtov, kisle smetane, sira, kuhanih testenin, riža ter raznih kremnih ali smetanovih omak in nadevov.

Omeniti je potrebno še, da v zamrzovalnik sodijo le ohlajena in osušena živila, saj se drugače hitro naredi led. Ker se sčasoma pokvari tudi hrana v zamrzovalniku, vam priporočamo, da embalažo opremite z listki, na katerih imate napisan datum, kdaj ste hrano dali zamrzniti.

Plastične posodice za shranjevanje živil

Plastične posodice za shranjevanje živilKo živila postavimo v shrambo, hladilnik ali zamrzovalnik, morajo biti shranjena v ustrezni embalaži. V večini primerov se najbolje obnesejo plastične posodice, ki jih lahko hermetično zapremo. Ponavadi sicer nastane težava, da se nam posodice valjajo po vseh predalih in da jih takrat, ko jih potrebujemo, nikakor ne najdemo. Vsaj ne takšnih, ki so prave velikosti.

Med pregledovanjem posodic za shranjevanje živil smo našli posodice Lock, Stock, Spin, ki so po našem mnenju zelo praktične, saj je v kompletu tudi vrtljivo stojalo, na katerem lahko shranite 24 posodic treh različnih velikosti.

Buldog.si

Spletni portal Buldog.si je namenjen vsem, ki želite izvedeti več o urejanju doma in vrta. Veliko koristnih nasvetov in uporabnih napotkov boste našli tako začetniki kot tudi bolj izkušeni mojstri. Na portalu boste našli precej idej, kako si urediti popoln dom in kako poskrbeti, da bo vaš vrt obradil kar največ sadov. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijetno branje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Back to top button