Preprečite možnost zastrupitve s CO

Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da je ogljikov monoksid (CO) smrtonosen plin brez barve, vonja in okusa. Čeprav to vsi dobro vemo, pa po podatkih Inštituta za varovanje zdravja zaradi zastrupitve s CO umre približno 50 prebivalcev Slovenije letno. Četrtina si življenje z njim vzame kar sama, ostali pa se s plinom zastrupijo nevede, največkrat medtem ko spijo. Še posebej pogoste so zastrupitve med kurilno sezono, saj so grelne naprave pogost krivec za uhajanje ogljikovega monoksida v zrak. Kaj torej lahko storimo, da do zastrupitve s CO ne bo prišlo? Najprej si oglejmo, kateri so glavni izvori nastajanja CO.

Izvori nastajanja CO

Ogljikov monoksid nastane v gorilnih napravah, ki uporabljajo fosilna goriva. Med fosilna goriva spadajo plin, kurilno olje, les, premog, oglje, parafin, nafta itd. Najpogostejši izvori nastajanja CO so plinske kuhalne plošče, plinski ali oljni grelniki, plinske ali oljne peči ter bojlerji, kamini, krušne peči in poškodovani dimniki. Prav tako lahko izvor nastajanja CO predstavljajo avtomobili in motorne kosilnice v garaži ter žari v zaprtih prostorih. Zdaj, ko poznamo možne izvore ogljikovega monoksida, pa si lahko ogledamo nekaj preventivnih ukrepov.

Preventivni ukrepi

V izogib zastrupitvi z ogljikovim monoksidom je zelo pomembno redno pregledovanje in vzdrževanje vseh kurilnih naprav. Če imate doma plinsko peč, morate rednemu pregledovanju nameniti posebno pozornost. Dovolite dimnikarjem, da opravijo meritve in morebitna popravila, saj morajo biti tudi dimniki ustrezno vzdrževani. Poleg tega redno prezračujte bivalne prostore ali pa si omislite kakovosten prezračevalni sistem. Odličen preventivni ukrep predstavlja tudi montaža detektorja ogljikovega monoksida.

Detektor ogljikovega monoksida

Nevaren plin, ki mu pravimo tudi tihi ubijalec, zazna detektor ogljikovega monoksida. Dandanes je na voljo kot električni ali baterijski detektor, naprave pa se med seboj razlikujejo tudi v različnih sekundarnih funkcijah, kot so merjenje temperature v prostoru, najvišja zaznana stopnja prisotnosti CO, ura … Obstajajo tudi preprostejše in ugodnejše različice brez LCD zaslona, njihova funkcija je torej le glasno piskanje ob prisotnosti CO v zraku.

Detektor ogljikovega monoksida (CO)

Nekateri detektorji so namenjeni montaži na strop ali steno, drugi pa so prenosni. Povsem od individualnih želja in potreb je odvisno, kateri nam najbolj ustreza, primarna naloga pa je pri vseh enaka – zaznavanje ogljikovega monoksida v prostoru. Ko se odločamo za nakup, moramo biti pozorni, da je detektor skladen s standardom EN 50291, saj v nasprotnem primeru ni nujno, da bo naprava delovala, kot mora.

Ko se sproži alarm …

Če in ko do krizne situacije pride, morate ostati zbrani in mirni. Najprej izklopite vse gorilne naprave, odprite okna in vrata na stežaj ter čim hitreje zapustite stanovanje. Izvora uhajanja ogljikovega monoksida ne iščite sami, temveč pokličite gasilce ali vzdrževalce gorilnih naprav.

Buldog.si

Spletni portal Buldog.si je namenjen vsem, ki želite izvedeti več o urejanju doma in vrta. Veliko koristnih nasvetov in uporabnih napotkov boste našli tako začetniki kot tudi bolj izkušeni mojstri. Na portalu boste našli precej idej, kako si urediti popoln dom in kako poskrbeti, da bo vaš vrt obradil kar največ sadov. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijetno branje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Back to top button