Radič – grenak, a zdravilen!

Med ljubitelji uživanja najrazličnejših vrst solate, torej zelenih listov rastlin, je marsikdo, ki so mu pri srcu solate bolj nežnega okusa, na primer ledenka ali motovilec, solatam ostrega okusa pa se izogibajo. Med tiste, ki nam pustijo na jeziku nekaj več kot zgolj hrustljavost, gotovo spadajo rukola, regrat in radič. Rukola se zdi nekoliko ostra oziroma marsikoga po okusu spominja na redkvice, regrat in radič pa sta znana predvsem po svoji grenkobi.

Zakaj je radič grenak?

Radič, ki uspeva na naših vrtovih v hladnejšem obdobju leta in ga lahko režemo pozno jeseni  ter zgodaj spomladi, prav tako pa ga (ob zaščiti pred zmrzaljo) prav nič ne moti zima, je pogosto edina vrsta solate, ki je v času nizkih temperatur lahko domača, po vso drugo moramo v trgovino.

Radič ima nekoliko močnejše, bolj debele liste kot klasične vrste solat, predvsem pa je znan po grenčici, zaradi katere v njegovo uživanje še zlasti težko prepričamo otroke. Vsekakor pa je zdrav. Grenak je namreč ravno zaradi snovi, ki spodbudno delujejo na našo vranico in jetra, ki jih tudi pomagajo očistiti. Nič hudega torej ni, če si radič pripravimo tako, da ga zabelimo z maščobo, prav tako pa lahko jetrom pri boju z njo pomagamo tudi pri uživanju drugih tipičnih slovenskih zimskih jedi, ki so mastne – na primer pri klobasah.

Kako narediti radič čim bolj okusen?

Pri radiču je okus grenkobe mogoče tudi omiliti. Najbolj enostavno je, da ga narežete in namočite v hladno vodo. Pranje celih listov solate z namenom, da bi v njej ohranili čim več okusa in izprali čim manj koristnih snovi, se tu torej zanemari. Bolje ga je namakati. Bolj drobno kot ga boste narezali, hitreje bo izgubil grenkobo.

Drobno narezan radič
Pazite, da radiča ne boste narezali preveč na drobno.

Da bi bil naraven okus radiča manj izrazit, solato ravno tako pripravljamo z različnimi dodatki. Lahko mu dodate jajca ali fižol, še bolj pa bo grenkoba izginila, če ga pripravite s toplim krompirjem in kisom ali pa dodate zabelo.

Kaj pa prava toplotna obdelava? Ker ima radič lepo mesnate liste, ni primeren zgolj za v solato, temveč ga lahko toplotno obdelamo kot druge vrste zelenjave, zato marsikdo pripravi rižoto in druge kuhane jedi z radičem.

Kateri radič je najbolj priljubljen?

Najbolj znana sorta radiča je Palla rossa, ki tvori lepe okrogle glavice in je vinsko rdeče barve. Za tople jedi se večinoma uporablja treviški, ki je rumen, sicer pa imamo še pristne slovenske sorte, kot so monivip in anivip, ter v zadnjih letih vse bolj priljubljen in iskan solkanski radič.

Buldog.si

Spletni portal Buldog.si je namenjen vsem, ki želite izvedeti več o urejanju doma in vrta. Veliko koristnih nasvetov in uporabnih napotkov boste našli tako začetniki kot tudi bolj izkušeni mojstri. Na portalu boste našli precej idej, kako si urediti popoln dom in kako poskrbeti, da bo vaš vrt obradil kar največ sadov. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijetno branje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close