Zakaj se odločiti za solarno ogrevanje?

Sodobno načrtovanje stavb se precej osredotoča na njihovo energijsko učinkovitost, pri čemer velja misliti tako na majhno porabo energije kot tudi na zmanjšanje ogljičnega odtisa. Zaradi tega so vse bolj priljubljene stavbe, ki so skoraj neodvisne od zunanjih virov energije za potrebe ogrevanja in hlajenja, kar pomeni, da gre za tako imenovane nizko energijske ali celo pasivne stavbe. Pri teh je izjemno pomembnih kar nekaj dejavnikov: umestitev stavbe v okolje, materiali in izolacija ter seveda način ogrevanja prostorov in sanitarne vode.

Kaj lahko ponudi solarno ogrevanje?

Sonce je največji vir energije in brez težav prekaša vse tiste, ki jih najdemo na Zemlji in smo se jih naučili izkoriščati skozi tisočletja razvoja civilizacije. In ne le, da gre za najboljši in najmočnejši vir, ki nam bo na voljo še nekaj milijard let. Sonce je tudi povsem brezplačen vir energije! Če imamo stavbo na primerni lokaciji in jo tudi zgradimo tako, da lahko kar najbolje izkoriščamo sonce, potem se nam dom ali poslovni prostor ogreva povsem sam od sebe. Kvečjemu moramo poskrbeti za dobro izolacijo, ki preprečuje, da bi se ogrel preveč.

Sonce - vir energije
Sonce je zelo pomemben in hkrati neizčrpen vir energije.

A pustimo ob strani takšne idealne lokacije, kjer so vse leto obsijani z vsaj nekaj sončnimi žarki. Solarno ogrevanje nam lahko pride prav tudi v Sloveniji. Zakaj? Ker je zeleno oziroma okolju prijazno, z njim pa lahko tudi dosti privarčujemo. Vendar pa ga, razen na Primorskem, ne moremo uporabljati povsem samostojno oziroma brez kombiniranja drugih virov.

Uporaba solarnega ogrevanja v praksi

Tako ploščati kot tudi vakuumski sončni kolektorji so pri nas opazni na vse več stavbah, pa čeprav se zavedamo, da za naše razmere ne zadoščajo. Večina Slovenije namreč nima dovolj sonca, da bi prebivalci lahko uporabljali zgolj njegovo energijo. Še vedno pa si z njo lahko pomagamo in tako zmanjšamo svoj vpliv na okolje ter privarčujemo.

Kadar so nam sončni žarki na voljo, so sončni kolektorji odlični za ogrevanje sanitarne vode in tudi za ogrevanje prostorov. Kadar jih ni dovolj, pa vključimo drug sistem in skrbimo za ogrevanje s toplotno črpalko, električnim bojlerjem in IR grelci, plinskim gorilnikom, klasičnim kotlom na trda goriva ipd. Ne glede na to, kateri sistem uporabljate, se solarno ogrevanje kot dodatek vedno izplača. Znižanje stroškov je hitro opazno.

Vakuumski sončni kolektorji
Vakuumski sončni kolektorji omogočajo velik izkoristek energije.

In kaj je najboljša kombinacija? Največ ljudi se odloči za kombinacijo toplotne črpalke zrak-voda, ki je najcenejši tip toplotnih črpalk, tej pa doda še solarno ogrevanje. Že tako varčna toplotna črpalka lahko v kombinaciji s kolektorji porabo zniža v povprečju še za tretjino. In če se odločite še za druge ukrepe, ki so del tako imenovane pametne hiše, na primer prisilno prezračevanje z rekuperacijo, pridete kmalu na tako zanemarljive številke, da se vam z računi za ogrevanje skoraj ni več potrebno ukvarjati.

Buldog.si

Spletni portal Buldog.si je namenjen vsem, ki želite izvedeti več o urejanju doma in vrta. Veliko koristnih nasvetov in uporabnih napotkov boste našli tako začetniki kot tudi bolj izkušeni mojstri. Na portalu boste našli precej idej, kako si urediti popoln dom in kako poskrbeti, da bo vaš vrt obradil kar največ sadov. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijetno branje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button