Katera svetila za dom izbrati?

Izbira svetil za dom je še kako pomembna, saj s pravilno izbiro bistveno pripomoremo k funkcionalnosti, izgledu, počutju in stilu v našem domu. Morda se komu svetila sploh ne zdijo pomemben element, a zavedati se moramo naslednjega dejstva. Z osvetlitvijo bivalnega prostora in izbiro ustreznih svetil se ukvarja prav posebna veja notranjega oblikovanja, ki je to področje do popolnosti izpilila.

Žal še vedno velja, da ljudje svetila izberejo na hitro, pri izbiri pa upoštevajo predvsem ceno. Potrebno je upoštevati tudi funkcionalni in estetski vidik. Tako lahko potem hitro ugotovijo, da je neko svetilo premočno za določen prostor, lahko pa prostor tudi ne osvetli v zadostni meri. Še huje pa je, če pridejo do spoznanja, da se svetilo z določenim prostorom sploh ne ujema.

V nadaljevanju vam zato razkrivamo nekaj nasvetov, katera svetila je smiselno izbrati za posamezen prostor v stanovanju.

Katero svetilo je primerno za določen prostor?

DNEVNA SOBA: Dnevna soba je prostor, kjer se družimo, pogovarjamo, gledamo televizijo. Skratka, gre za prostor, v katerem preživimo veliko časa. Prav zaradi tega naj bi v dnevni sobi imeli več svetil, ki so namensko postavljena tako, da so čim bolj uporabna. Pri tem poskrbite, da bodo osvetljeni vsaj trije koti, eno od svetil pa naj bo usmerjeno neposredno v nek objekt v dnevni sobi – npr. v klubsko mizico. Ne pozabite tudi na svetilko, ki bo namenjena branju, ter na svetilo, ki bo zagotavljalo splošno razsvetljavo prostora.

Osvetlitev dnevne sobe
Za osvetlitev dnevne sobe so zelo priljubljena vgradna svetila.

KUHINJA: Kuhinja in jedilnica sta naslednja dva prostora, kjer je izbira ustreznih svetil izjemno pomembna. Jedilnica naj bo osvetljena z visečim svetilom, ki visi direktno nad sredino mize. Tudi osvetlitvi kuhinje morate namestiti nekaj časa. Poleg stropne luči so zelo pomembna svetila, s katerimi so osvetljene delovne površine. V ta namen se priporočajo vgradna LED svetila, ki bodo tudi estetsko prišla lepo do izraza.

SPALNICA: Spalnica je prostor, ki zagotavlja veliko mero intimnosti, zato vanjo ne umeščajte premočnih svetil. Povsem dovolj bo svetilo na stropu, lahko pa posežete tudi po stoječi ali stenski svetilki. Seveda v spalnici ne sme manjkati nočna lučka, prav tako pa so dobrodošli LED svetlobni trakovi, s katerimi lahko ustvarite karseda prijeten ambient.

KOPALNICA: Kopalnica mora vsebovati dovolj močno svetlobo za nanašanje ličil, hkrati pa mora nuditi tudi dovolj intimno svetlobo za sproščanje ob večerih. Tako morate na prvem mestu poskrbeti za osvetlitev ogledala nad umivalnikom. Osvetlitev mora omogočati, da je obraz enakomerno osvetljen. Priporočamo tudi stropno ali stensko svetilo, ki bo namenjeno osnovni osvetlitvi v tem prostoru.

Kako pa ste osvetlitev uredili v svojem domu? Katera svetila so vam najbolj pri srcu? Veseli bomo vaših zapisov, ki jih lahko delite v komentarju.

Buldog.si

Spletni portal Buldog.si je namenjen vsem, ki želite izvedeti več o urejanju doma in vrta. Veliko koristnih nasvetov in uporabnih napotkov boste našli tako začetniki kot tudi bolj izkušeni mojstri. Na portalu boste našli precej idej, kako si urediti popoln dom in kako poskrbeti, da bo vaš vrt obradil kar največ sadov. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijetno branje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close