Timijan – okusna in zdravilna začimba

Materina dušica ali timijan je ime za številne samorasle oblike timijana. Vrtni timijan ali Thymus vulgaris je ena od najbolj razširjenih začimb, ki jo uporabljamo v kuhinji. Kot kuhinjsko zelišče je timijan zanimiv zlasti zaradi pikantnega okusa in snovi, ki blagodejno vplivajo na želodec, hkrati pa pospešuje tek in prebavo.

Po drugi strani pa je timijan tudi zelišče s številnimi zdravilnimi učinki. Deluje protibakterijsko, blagodejno vpliva na prebavo, želodec in črevesje, krepi telo, uporablja pa se ga tudi pri razstrupljanju. Nadaljujte z branjem in izvedite več o tem priljubljenem mediteranskem zelišču.

Timijan krepi odpornost imunskega sistema

Timijan ima zelo širok spekter svojega delovanja. Priporoča se ga pri vseh okužbah dihal, astmi, oslovskem kašlju in pljučnici, saj pospešuje izločanje sluzi. Razkuževalno deluje tudi v prebavnem traktu, pri boleznih želodca in črevesja. Je odličen spodbujevalec imunskega sistema, saj spodbuja nastajanje levkocitov (belih krvnih celic) in tako povečuje odpornost proti tujkom. Timijanov čaj pomaga krepiti odpornost in je pomemben antioksidant, ki zmanjšuje nevarnost za pojav kroničnih bolezni.

Materina dušica
Divji rastlini običajno pravimo materina dušica, vrtni pa timijan.

Zdravilni učinki timijana se med seboj razlikujejo predvsem glede na način priprave. Timijanov čaj lahko pripravimo na dva načina; kot poparek ali kot zavretek. V prvem primeru timijan samo poparimo z vrelo vodo, v drugem pa ga zavremo in kuhamo pri zmernem vretju 10 minut.

Timijanov čaj, ki smo ga le poparili, uporabljamo za lajšanje želodčnih težav, izboljšanje prebave in za zdravljenje krčev ledvic in mehurja. Zvarek pa na drugi strani uporabljamo za odpravljanje glist, kot odvajalo in zdravilo za mehur in ledvice. Prav tako blaži glavobol in razstruplja telo.

Eterično olje in poparek iz timijana

Eterično olje - timijanIz timijana lahko pripravimo tudi eterično olje, ki se pridobiva s parno destilacijo svežih ter delno posušenih listov in cvetov. Olje dobro razkužuje in razkraja sluz globoko v bronhijih. Razredčeno raztopino grgramo pri bolečinah v grlu ali vnetju mandljev ali zob. Zaradi svojih antiseptičnih lastnosti je timijan primeren za pripravo ustne vode prijetnega okusa, ki jo lahko uporabimo pri težavah z dlesnimi in drugimi vnetji v ustni in žrelni votlini. Primeren je tudi za čiščenje manjših poškodb.

Poparek iz timijana lahko uporabimo kot dodatek h kopeli, ki vpliva spodbudno in poživljajoče. V tem primeru ga uporabljamo kot čistilno in antiseptično sredstvo pri mastni ali nečisti koži. Razredčeno timijanovo olje blaži tudi srbenje zaradi pika mrčesa, razkužuje rane in kot mazilo lajša revmatične težave ter artritis.

Timijan najpogosteje uporabljamo v kuhinji, in sicer za popestritev jedi in izboljšanje njihovega okusa. Vendar pa se le malo ljudi zaveda, da s tem naredimo ogromno dobrega tudi za zdravje in dobro počutje.

Buldog.si

Spletni portal Buldog.si je namenjen vsem, ki želite izvedeti več o urejanju doma in vrta. Veliko koristnih nasvetov in uporabnih napotkov boste našli tako začetniki kot tudi bolj izkušeni mojstri. Na portalu boste našli precej idej, kako si urediti popoln dom in kako poskrbeti, da bo vaš vrt obradil kar največ sadov. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijetno branje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close