10 načinov uporabe sode bikarbone

Marsikatera spojina, ki so jo nekoč uporabljali kot izjemno vsestransko, nato pa so jo zamenjali novi proizvodi, se v zadnjem desetletju ponovno uveljavlja kot praktična za najrazličnejše potrebe. In ne le praktična, lahko je tudi povsem naravna, kar za mnogo »novodobnih« izdelkov vsekakor ne moremo trditi, saj so označeni kot nezdravi za človeka in nevarni za okolje. Ena takšnih je tudi soda bikarbona, po kateri v gospodinjstvih ponovno posegamo za reševanje najrazličnejših težav, predvsem pa nam pomaga skrbeti za lepoto telesa in za čiščenje. Kako vse jo lahko uporabimo?

Soda bikarbona – preprosta, a učinkovita!

1. Soda bikarbona je ena od sestavin zobne paste. Če želite lepe bele zobe, na katerih ne bo madežev od kave, čaja ali cigaret, potem jo lahko uporabite za čiščenje oziroma loščenje zob tudi samostojno. Zmešajte jo z nekaj vode, da dobite gosto pasto, vanjo namočite zobno ščetko in si zdrgnite zobe. Ti bodo takoj videti bolj beli. Seveda pa velja, da takšno loščenje ne sme biti vsakdanje, kajti sicer se lahko zobna sklenina tudi poškoduje.

2. Ste občutljivi na kemikalije v dezodorantih? Proti neprijetnemu vonju pod pazduho se vam ni več treba boriti z njimi, temveč lahko podpazduhe namažete z nekaj sode bikarbone, ki zaradi svojih antibakterijskih lastnosti preprečuje razmnoževanje bakterij, ki oddajajo neprijeten vonj, poleg tega pa tudi učinkovito pivna znoj.

3. Ste vedeli, da je soda bikarbona tudi izjemen antacid? Če imate težave z želodčno kislino oziroma vas peče zgaga, ker ste pojedli nekaj, kar vam ne prija, je lahko žličko vmešate v vodo in popijete.

Soda bikarbona
Soda bikarbona pomaga pri težavah z želodčno kislino.

4. Bi radi pomirili razdraženo kožo po piku insektov? Tudi tu si lahko pomagate, ne da bi vam bilo treba v lekarno po draga mazila, saj lahko na oteklo mesto, na primer po piku komarjev, nanesete pasto iz sode bikarbone in vode.

5. Pri domači negi telesa brez dragih kozmetičnih sredstev se lahko soda bikarbona uporablja za čiščenje kože. Z njo si lahko zdrgnete obraz in telo, da kožo očistite in hkrati odstranite odmrle celice. Je namreč odličen »scrub«.

6. Še bolj kot za osebno higieno je soda bikarbona uporabna za čiščenje v gospodinjstvu. Opravi namreč z najbolj trdovratno umazanijo, na primer tisto, ki se nabere na štedilniku, v pečici ali mikrovalovni pečici, na posodi in pekačih. Dovolj je, da umazano mesto, na katerem je zažgana hrana, potresete s sodo bikarbono, nato pa popršite z malo vode, pri najbolj trdovratni umazaniji pa z malo kisa, ter pustite stati toliko časa, kot traja kemijska reakcija med sodo in kislino. Nato boste lahko površine obrisali, ne da bi bilo potrebno tako težko drgnjenje kot sicer.

7. Z uporabo sode bikarbone si lahko pomagate tudi pri čiščenju površin, na primer kuhinjskega pulta ali kopalne kadi. Je namreč zelo abrazivno sredstvo, ki lahko nadomesti agresivna čistila.

Skodelica sode bikarbone8. Ste kdaj razmišljali, kako odmašiti zamašen odtok, ne da bi morali uporabiti precenjena čistila iz trgovine? Vanj natresite pol skodelice sode bikarbone, preko pa nalijte segret kis. Tudi v tem primeru bo kemijska reakcija poskrbela, da bo umazanijo razžrlo in odtok bo ponovno požiral.

9. Soda bikarbona lahko očisti tudi največje leglo umazanije v vaši kuhinji. O čem govorimo? O gobah in krpah za pomivanje! Potresite jih s sodo bikarbono in prelijte s toplo vodo, pa bodo mikroorganizmi in neprijetne vonjave hitro preteklost.

10. Soda bikarbona odlično odpravlja tudi drug neprijeten vonj. Lahko jo natresete v svoje športne copate ali smučarske pancarje, z njo se lahko znebite neprijetnega vonja iz zabojnika za odpadke, prav tako pa jo lahko v kozarčku postavite v hladilnik, pa smradu ne bo več.

Buldog.si

Spletni portal Buldog.si je namenjen vsem, ki želite izvedeti več o urejanju doma in vrta. Veliko koristnih nasvetov in uporabnih napotkov boste našli tako začetniki kot tudi bolj izkušeni mojstri. Na portalu boste našli precej idej, kako si urediti popoln dom in kako poskrbeti, da bo vaš vrt obradil kar največ sadov. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijetno branje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button