V boj proti alergiji na hišni prah

Žal se prah nabira prav v vsakem stanovanju in le od nas samih je odvisno, kako pogosto ga bomo odstranjevali. Nekateri si lahko privoščijo čiščenje ne prav pogosto, drugi pa te izbire praktično nimajo. Alergija na prah je namreč najbolj pogosta oblika inhalacijskih alergij, kar pomeni, da obstaja veliko gospodinjstev, ki morajo rednemu čiščenju stanovanja posvečati posebno pozornost. In ne le čiščenju, ukrepi v izogib alergenov so tudi drugi, toda najprej si poglejmo, kaj alergija na hišni prah sploh je in kateri so zanjo značilni simptomi.

Alergija na prah oziroma alergija na pršice

Ko je govora o alergiji na hišni prah, pravzaprav govorimo o alergiji na pršice. Gre za majhna bitja, ki po dolžini merijo približno pol milimetra, tako da jih s prostim očesom ne moremo opaziti. Alergeni so njihovi iztrebki, ki vsebujejo beljakovine, na katere so številni posamezniki alergični. V njihovem organizmu torej sprožijo alergijsko reakcijo. In zakaj alergiji na pršice rečemo tudi alergija na prah? Zato, ker prah predstavlja najljubše bivališče teh mikroskopskih žuželk.

Simptomi alergije na hišni prah

Alergijska reakcija lahko vpliva na kožo ali dihala. Če vpliva na kožo, najpogosteje govorimo o atopijskem dermatitisu, v povezavi z dihali pa alergija lahko privede do astme.

Astma
Alergija na hišni prah lahko privede tudi do astme.

Simptomi alergije na prah so torej v prvi vrsti povezani s srbečico kože, nosu in oči. Pojavijo se lahko rdeči izpuščaji, od občutljivosti na alergene pa je odvisno, kako veliki so izpuščaji in kako močno srbijo. Simptomi alergije pa so torej povezani tudi z dihali – običajno gre za oteženo dihanje in zasoplost, pojavita pa se lahko tudi občutek utesnjenosti v prsih ter kašelj.

Kaj lahko storite sami?

Največ boste naredili, če boste redno menjavali posteljnino. Tisto, ki ste jo ravno zamenjali, pa morate oprati na visoki temperaturi, vsaj na 60 °C. Priporočljiva je tudi uporaba antialergijskih prevlek in vzglavnikov, s katerimi so svoje težave z alergijo na prah uspešno ublažili že mnogi. Pozorni bodite le, da res kupite kakovostno antialergijsko posteljnino. Vsekakor vam priporočamo, da se pred nakupom pozanimate pri znancih ali na forumih, kje se posteljnino najbolj splača kupiti.

Tkane zavese zamenjajte z roloji ali lamelnimi zavesami, odstranite preproge iz stanovanja, oblačila, ki jih že dlje časa niste potrebovali, pa pred nošenjem vrzite v pralni stroj. Znebite se plišastih igrač, saj so pravo leglo pršic, zato osebe, ki imajo alergijo na prah, ne smejo biti z njimi v stiku.

Parni čistilnikIzredno pomembno je tudi redno čiščenje stanovanja. Tu mislimo predvsem na brisanje prahu in sesanje. Če imate alergijo, naj delo namesto vas raje opravi nekdo drug, saj se med sesanjem v zrak dvigajo večje količine prahu. Priporočamo vam tudi uporabo parnega čistilnika, saj se s paro lahko učinkovito spravite tudi nad pršice. Očistite vzmetnice, sedežne garniture in druge oblazinjene dele stanovanja. Po končanem delu pa na stežaj odprite okna in dobro prezračite prostore. Alergija na hišni prah zahteva redno zračenje prostorov, saj pršice ljubijo vlažen zrak. Z ustreznim zračenjem pa boste vlažnost znižali.

Torej, najboljša rešitev v izogib alergiji na prah je izogibanje alergenom in zmanjšanje populacije pršic. Kot vidite, imate na voljo precej ukrepov. Potrudite se in vzdržujte disciplino, saj boste le tako ubežali pred nadležno srbečo kožo, nenehnem praskanju po nosu in očeh ter zasoplem dihanju.

Buldog.si

Spletni portal Buldog.si je namenjen vsem, ki želite izvedeti več o urejanju doma in vrta. Veliko koristnih nasvetov in uporabnih napotkov boste našli tako začetniki kot tudi bolj izkušeni mojstri. Na portalu boste našli precej idej, kako si urediti popoln dom in kako poskrbeti, da bo vaš vrt obradil kar največ sadov. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijetno branje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Back to top button