Vakuumski sončni kolektorji delujejo tudi pozimi

Jesen je že tukaj, dnevi so postali krajši, noči hladnejše, vse več ljudi pa razmišlja, na kakšen način bi to sezono lahko prihranili pri ogrevanju. Morda ste se v enaki situaciji znašli tudi sami. Tokrat bodo v ospredju članka vakuumski sončni kolektorji, s pomočjo katerih lahko segrevamo ne le sanitarno vodo, temveč tudi vodo za ogrevanje objektov. Glavna prednost vakuumskih kolektorjev v primerjavi z drugimi, npr. s ploščatimi, je prav njihov vakuum, ki omogoča delovanje in učinkovitost tudi v difuzni svetlobi in megli.

Energija sonca je zaenkrat še brezplačna

Žal je dandanes zelo malo stvari brezplačnih, tudi številni obnovljivi viri se prodajajo po visokih cenah. Na srečo pa je sončna energija še vedno zastonj, kar pomeni, da takoj, ko začnete uporabljati sončne kolektorje, se prične vaša investicija vračati. V kolikšnem času se bo celotna investicija povrnila, je sicer odvisno od različnih dejavnikov, npr. od kakovosti vakuumskih sončnih kolektorjev, od same kakovosti sistema, montaže in pa seveda tudi od tega, koliko sončne svetlobe je na dani lokaciji sploh na voljo. V povprečju se investicija povrne v petih letih.

Pri vakuumskih sončnih kolektorjih ne gre preveč varčevati

Kot povsod drugje tudi v primeru vakuumskih sončnih kolektorjev velja, da boste za več denarja po vsej verjetnosti dobili kakovostnejši sistem. Ker gre za dolgoročno naložbo, vam vsekakor priporočamo, da raje odštejete nekoliko več in si priskrbite preverjen ogrevalni sistem, kot pa da kupite najcenejšega, saj ste lahko v takšnem primeru kmalu razočarani.

Vakuumski kolektorji
Pred investicijo se prepričajte, da bodo vakuumski kolektorji kakovostni.

Seveda vsi ponudniki hvalijo svoje vakuumske sončne kolektorje, zato je izbira vse prej kot lahka, toda če se na stvar vsaj malo spoznate, boste lahko lažje ločili dobre ponudbe od slabih. Primerjajte podatke, koliko svetlobe pridobijo posamezni vakuumski sončni kolektorji, kakšna je njihova življenjska doba, iz katerih materialov so sestavljeni, imajo kakšen certifikat kakovosti in pa seveda, koliko časa traja garancijska doba. Slednje je zelo pomembno, saj v primeru nekakovostnih kolektorjev lahko vakuum popusti, takšen kolektor pa je potrebno zamenjati, saj svoje naloge ne opravlja več učinkovito.

Vprašajte tudi prijatelje in znance, ki imajo vakuumske sončne kolektorje že montirane in jih že dlje uporabljajo, saj so šli tudi oni skozi proces preučevanja in odločanja glede nakupa kolektorjev.

Izkoristite energijo sonca!

Če se boste odločili, da bodo tudi vašo streho krasili vakuumski sončni kolektorji, boste nekaj dobrega naredili tudi za naravo. Sončna svetloba je obnovljiv vir energije, investicijo pa spodbuja tudi država s tako imenovanimi Eko sklad subvencijami.

Prenehajte z uporabo okolju neprijaznih fosilnih goriv. Storite korak na bolje. Za boljši jutri in za zmanjšanje stroškov ogrevanja. Naj vam vakuumski sončni kolektorji služijo dobro in dolgo.

Buldog.si

Spletni portal Buldog.si je namenjen vsem, ki želite izvedeti več o urejanju doma in vrta. Veliko koristnih nasvetov in uporabnih napotkov boste našli tako začetniki kot tudi bolj izkušeni mojstri. Na portalu boste našli precej idej, kako si urediti popoln dom in kako poskrbeti, da bo vaš vrt obradil kar največ sadov. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijetno branje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Back to top button