Varjenje in varnost pri delu: 5 nasvetov

Ker pri varjenju prihaja do izredno visokih temperatur, letečih žarečih delcev kovine in sproščanja strupenih plinov, je še kako pomembno, da varilec pred tem poskrbi za ustrezno varnost pri delu. In ne gre zgolj za visoke temperature ter strupene hlape, tu je še izrazito močno svetlobno sevanje, ki lahko poškoduje oči.

V tokratnem članku vam bomo predstavili 5 ključnih nasvetov, ki so zelo pomembni pri delu vsakega varilca. Gre za sila odgovorno delo, pri katerem je varilec dolžan poskrbeti tako za svojo varnost kot tudi za varnost sodelavcev in ostalih ljudi, ki se nahajajo v okolici mesta varjenja.

1. Strokovna podkovanost in znanje

Varilec ne postaneš kar tako, po kakšnem hitrem prikazu sodelavca ali morda kot samouk. Vsak varilec mora skozi učni postopek, ki zajema tako teoretični kot praktični del usposabljanja. Na tem usposabljanju bodoči varilec prejme vsa potrebna znanja o varjenju, različnih načinih le-tega, pa tudi o varnosti pri delu.

Za področje varjenja obstajajo posebni certifikati, s katerimi delavec izkazuje, da je primerno strokovno usposobljen za določen način varjenja. K temu dodajmo, da pri pridobitvi tovrstnega certifikata ne gre zgolj za potrdilo o prejetem znanju varjenja, pač pa tudi o vsem ostalem, kar sodi poleg. Vsekakor v prvi vrsti tu mislimo na varnost pri delu varilca.

2. Visoka napetost

Ker se pri varjenju uporablja tudi električni tok, je potrebno precej pozornosti nameniti varnosti na tem področju. Visoka napetost, ki teče skozi orodje oziroma kovinske plošče, lahko namreč ubije varilca, če pri svojem delu ni dovolj previden in ustrezno zavarovan.

Vsekakor je pri tem potrebno biti pozoren, da se na delovnem mestu ne nahaja kakšen vir mokrote ali vlage, da se varilec neposredno ne dotika varjenca, skozi katerega teče električni tok, in da ima za svoje delo dovolj prostora. Prav premajhen delovni prostor ima največkrat za posledico neposreden stik varilca z električnim tokom.

Potrebno je poskrbeti za ustrezno ozemljitev in uporabiti prave materiale za izolacijo, kot sta guma ali suh les. Posebno pozornost je potrebno nameniti pokritju gole kože, da so oblačila suha in da varilec uporablja čevlje s podplatom iz gume. Seveda pa je potrebno pred pričetkom dela preveriti tudi ustrezno zavarovanost delovne opreme. Tu govorimo o varilnem aparatu, kablih in podobno.

3. Zaščita kože

Ker se pri varjenju, ne glede na to, na kateri način se varjenje izvaja, ustvarjajo visoke temperature, je ključnega pomena, da ima delavec popolnoma zaščiteno kožo. Pri varjenju namreč prihaja do iskrenja in prosto letečih delčkov taline, ki lahko močno poškoduje golo kožo.

Zaščitna oblačila za varilca
Zaščitna oblačila varilca morajo zagotavljati popolno zaščito kože.

Prav zato je zelo pomembno, da ima varilec na sebi popolno in nepoškodovano varilsko opremo. Ta zajema posebna oblačila iz negorljivih materialov, ki jih največkrat imenujemo »varilske hlače in suknjič ali jakna«. Seveda varilec ne sme pozabiti na posebne negorljive rokavice in čevlje, ki so zaščiteni pred visokimi temperaturami. Navadno so oblačila za varilce izdelana iz usnja ali ognjevarnega bombaža.

4. Zaščita oči

Ko govorimo o varnostni opremi varilca, nikakor ne smemo mimo zaščite za oči. Med varjenjem se, poleg prej omenjenih letečih delčkov taline in isker, pojavlja še visoko svetlobno sevanje, ki lahko močno poškoduje oči varilca, v kolikor te niso predpisano zaščitene.

Za zaščito oči varilci uporabljajo posebne naglavne maske s stekelcem, ki vsebuje UV filter, lahko pa se uporabi tudi namenska očala, ki nekaterim varilcem dajejo boljši pregled pri delu. Je pa bistvena razlika med zaščitno masko in očali ta, da maska ob očeh zavaruje še druga ranljiva mesta, kot sta koža na obrazu in vratu.

5. Zaščita pred nevarnimi plini

Pri varjenju s plini, ki se uporabljajo denimo pri MAG varjenju, je potrebno poskrbeti še za varnost pred vdihavanjem strupenih plinov. V tem primeru ne govorimo zgolj o zaščiti samega delavca, pač pa tudi morebitnih sodelavcev, ki se med varjenjem nahajajo v prostoru.

V tem primeru je potrebno biti skrajno pozoren na to, da se varilec ne nahaja v premajhnem in zaprtem prostoru ter da je z ustrezno ventilacijo poskrbljeno za odvajanje strupenih plinov iz prostora. Če to ni mogoče, je pred varjenjem potrebno poskrbeti za dodatno odsesavanje nevarnih plinov.

Vir: https://www.kovinc.si/varjenje/varnost-pri-varjenju

Buldog.si

Spletni portal Buldog.si je namenjen vsem, ki želite izvedeti več o urejanju doma in vrta. Veliko koristnih nasvetov in uporabnih napotkov boste našli tako začetniki kot tudi bolj izkušeni mojstri. Na portalu boste našli precej idej, kako si urediti popoln dom in kako poskrbeti, da bo vaš vrt obradil kar največ sadov. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijetno branje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button