Vrtnarjenje za začetnike

Imeti manjši ali večji vrt so sanje marsikoga izmed nas. A kaj, ko nam tako pogosto zmanjkuje časa, pa tudi spretni nismo tako, kot bi si želeli biti. Še posebej v primeru, če smo v vrtnarjenju popolni začetniki. Res je, da vrtnarjenje na začetku ni enostavno. Marsičesa se moramo naučiti, narediti tudi kakšno napako, saj bomo le tako dobili še kako potrebne izkušnje. A zato nikakor ne smemo vreči puške v koruzo.

Za vse tiste, ki jih srbijo prsti in bi se radi lotili različnih vrtnarskih opravil, smo pripravili nekaj nasvetov o vrtnarjenju za začetnike.

1. Kakšen vrt si želite?

Hrepenite po zelenjavnem vrtu? Ali po vrtičku z začimbami? Morda pa je po vašem okusu cvetlični vrt? Če ste se odločili za cvetlice, potem morate razmisliti tudi o tem, ali želite imeti enoletnice ali trajnice. Enoletnice boste morali posaditi vsako leto znova, vendar se vam bodo za to zahvalile s čudovitimi poletnimi barvami. Morda pa imate raje trajnice? Le-te cvetijo krajši čas, a vas s svojim cvetenjem razveseljujejo leto za letom.

2. Izberite primeren prostor.

Vrtnarjenje zahteva izbiro pravega prostora. Skoraj vsa zelenjava in tudi večina cvetočih rastlin potrebuje najmanj 6 ur sonca na dan. Svetujemo vam, da v izbranem prostoru preživite dan, pri tem pa opazujete premike sonca. Morda bo prostor prejel več sonca, kot ste sprva mislili.

Vrt in sonce
Prepričajte se, da bo vaš vrt deležen zadosti sončne svetlobe.

Kaj pa narediti v primeru, ko vaš vrt ni tako sončen, kot bi si vi želeli? Vsekakor ne gre kar obupati. V bližnjem vrtnarskem centru bodo za vas izbrali takšne rastline, ki ne potrebujejo veliko sončne svetlobe.

3. Očistite tla in izboljšajte kakovost zemlje.

Odstranite vso travo in plevel, ki pokrivata zemljo. Nato se posvetite kakovosti zemlje. Izboljšate jo tako, da tla pokrijete s kompostom iz gnilega listja, posušene trave, starega gnoja ipd. Če komposta nimate, ga lahko kupite v trgovini. Zemljo tudi prekopljite. S tem jo boste zrahljali, zaradi česar bodo korenine lažje rasle.

4. Izberite svoje rastline.

Odpeljite se v vrtni center in si priskrbite rastline, ki jih želite imeti na svojem vrtu. Za začetnike predlagamo naslednje:

  • Enoletnice: kozmeja, ognjič, nedotik, geranija, sončnica in cinija.
  • Trajnice: perovskija, volnati čišljak, srhkodlakava rudbekija, plamenka, mačeha in lilija.
  • Zelenjavne rastline: zelena solata, radič, ohrovt, cvetača, paprika, paradižnik, fižol, peteršilj, korenje, čili in kumare.

5. Rastline posadite ob pravem času.

Nekatere rastline, npr. mačehe in ohrovt, dobro prenašajo mraz, zato jih lahko posadite jeseni ali ob koncu zime. Po drugi strani pa so paradižnik in veliko enoletnic zelo občutljivi na mraz, zato jih nikakor ne smete posaditi pred časom, ko mine nevarnost pozebe. Sredi pomladi in sredi jeseni pa je najprimernejši čas za saditev trajnic.

6. Semena ali sadike?

Rastline lahko vzgojite iz semen, ki jih posejete neposredno v zemljo. Ne pozabite prebrati navodil glede tega, kdaj jih lahko posejete, kako globoko jih morate posejati in kakšna naj bo razdalja med semeni. Če pa iščete lažjo rešitev, posezite po sadikah rastlin in jih posadite v zemljo.

Zdaj pa pridno na delo. Želimo vam veliko prijetnih trenutkov, preživetih na svojem vrtu!

Buldog.si

Spletni portal Buldog.si je namenjen vsem, ki želite izvedeti več o urejanju doma in vrta. Veliko koristnih nasvetov in uporabnih napotkov boste našli tako začetniki kot tudi bolj izkušeni mojstri. Na portalu boste našli precej idej, kako si urediti popoln dom in kako poskrbeti, da bo vaš vrt obradil kar največ sadov. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijetno branje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close