Zakaj se ogrevati na pelete?

Stroški ogrevanja predstavljajo v večini gospodinjstev pri nas kar precejšen zalogaj, zato si vsi želimo, da bi jih lahko zmanjšali. Pri izbiri načina ogrevanja imamo veliko možnosti izbire, ki so odvisne tako od naših financ kot od okoljske osveščenosti. Tako se na primer lahko odločimo za zeleno ogrevanje s toplotno črpalko, če si tega seveda lahko privoščimo, ali pa za ogrevanje s poleni, ki ni ekološko, a je najbolj finančno smiselno, če imamo lasten gozd.

Pri oceni stroškov ogrevanja je vsekakor potrebno upoštevati vse dejavnike, ki vplivajo na končno ceno. Ne le ceno ogrevalne naprave in goriva, temveč tudi predvideno porabo, ki je lahko pri sodobnih stavbah bistveno manjša kot pri starejših bivalnih in poslovnih prostorih.

Kakšne so prednosti ogrevanja na pelete?

Ogrevanje na pelete zadnja leta nadomešča ogrevanje na polena. Zakaj? Peči za tovrstno ogrevanje so na voljo po sprejemljivih cenah, gorivo oziroma peleti se izdelujejo iz odpadnega lesnega materiala, samo »kurjenje« peletov pa je izjemno praktično. Zaradi čistosti in energijske vrednosti oddajajo peleti veliko energije, torej je z njimi manj dela kot s poleni, če imamo sistem z zalogovnikom, pa je dela še bistveno manj. Tudi »ostanek« po gorenju oziroma pepel je minimalen.

Lesni peleti
Peleti so izdelani iz odpadlega lesnega materiala.

Ogrevanje na pelete je v okoljskem smislu veliko bolj sprejemljivo kot nekatera druga goriva. Pri ogrevanju na kurilno olje prihaja do nepopravljivih posegov v naravne vire (ki so tudi omejeni), pridobivanje teh naravnih virov (nafte) povzroča onesnaženje, prav tako pa se pri njihovi uporabi onesnažuje zrak. Enako velja za drva.

Toda če peč za kurilno olje ali drva nadomestimo s pečjo za ogrevanje na pelete (pri čemer velja vzeti v obzir, da menjava samega kotla ni nujno potrebna), lahko naredimo nekaj dobrega. Seveda tudi v tem primeru onesnažujemo zrak, vendar pa povzročamo škodo okolju v manjšem obsegu. Peleti so narejeni iz odpadnega produkta lesne industrije, torej lahko mirno rečemo, da zaradi naših potreb po ogrevanju gozdovi ne trpijo.

Peleti so odlična izbira za individualno in skupinsko ogrevanje

Ker so poceni in nudijo odličen izkoristek energije, so peleti priljubljen način ogrevanja za samostojna gospodinjstva, prav tako pa je mogoča njihova uporaba v velikih kurilnicah, namenjenih ogrevanju večstanovanjskih ali poslovnih stavb. Za slednje je sicer nujno, da se uporablja dovolj velik zalogovnik z avtomatičnim doziranjem, kar pa stroškovno ne prinese tako velikih vsot kot nekateri drugi načini.

Kakovost ogrevanja s peleti

Kljub temu, da je Slovenija z lesom bogata država, se pri nas večina peletov za potrebe ogrevanja uvaža, kar je v resnici precej težko razumeti – upamo na spremembo. Uvažajo se peleti različnih kakovosti, kar vpliva na samo kakovost ogrevanja oziroma izkoristek, zato velja biti pri nakupu pazljiv na karakteristike peletov, ne zgolj na ceno.

Strokovnjaki pa opozarjajo, da je poleg kakovosti ob proizvodnji potrebno vedeti, da na končno kakovost vpliva tudi primerno skladiščenje. Pelete torej kupujte pri prodajalcih, kjer je poskrbljeno, da se te hrani v primernem okolju, sicer se lahko kakovost peletov zniža.

Buldog.si

Spletni portal Buldog.si je namenjen vsem, ki želite izvedeti več o urejanju doma in vrta. Veliko koristnih nasvetov in uporabnih napotkov boste našli tako začetniki kot tudi bolj izkušeni mojstri. Na portalu boste našli precej idej, kako si urediti popoln dom in kako poskrbeti, da bo vaš vrt obradil kar največ sadov. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijetno branje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button