Zalivanje trave – kdaj in kako

Za trato na domačem vrtu najpogosteje izbiramo travo, saj je ta najbolj trpežna, estetsko privlačna in enostavna za vzdrževanje. Tri osnovna opravila, ki jih zahteva, so izkoreninjanje plevela, košnja in zalivanje trave. V tokratnem članku smo nekaj več besed namenili pravilnemu zalivanju, ki je pomembno, da se trava ne posuši oziroma da ni zalita preveč.

Kdaj naj se zalivanje trave prične?

Univerzalnega pravila, kdaj točno moramo pričeti z zalivanjem, ni. Vsako leto so razmere nekoliko drugačne, zato je potrebno spremljati vreme in se mu prilagoditi. Ker so trave večinoma izredno trpežne, jih v krajših sušnih obdobjih ni potrebno zalivati, medtem ko je ob dolgotrajnejših obdobjih suše zalivanje trave nujno. V nasprotnem primeru se lahko posuši in utrpi manj ali bolj hude posledice.

Indikator, kdaj pričeti z zalivanjem: Travo pohodimo. Če se le-ta vzravna, zalivanje še ni potrebno. Če pa na njej ostane sled, moramo pričeti z zalivanjem, saj takšna trava kaže prve znake izsušenosti.

Zalivanje trave naj poteka zjutraj ali proti večeru, saj je takrat izhlapevanje vode najmanjše.

Kako najlažje zalivamo travo?

Najpogostejšo rešitev za dobro zalit travnik na vrtu predstavlja uporaba razpršilnika na zalivalni cevi, ki zadošča za večino vrtov. Takšen način zalivanja sicer ni popolnoma avtomatiziran, vendar je ugoden, ekonomičen, poleg tega pa ne vzame veliko časa. Eden izmed bolj avtomatiziranih sistemov pa je razpršilec, ki je ob neuporabi pogreznjen v zemljo, ob uporabi pa zaradi pritiska vode glava razpršilca pogleda iz zemlje in zalivanje trave se prične. Takšen sistem je primeren predvsem za trate, ki potrebujejo pogostejše zalivanje.

Trava mora biti ob daljših sušnih obdobjih temeljito zalita, kar pomeni, da mora biti zemlja vlažna vsaj do 10 cm globoko. To lahko preverite tako, da skopljete jamico. Priporočamo vam, da si zapišete, koliko časa je zalivanje trave potekalo, da boste naslednjič točno vedeli, v kolikšnem času bo trava ustrezno zalita.

Buldog.si

Spletni portal Buldog.si je namenjen vsem, ki želite izvedeti več o urejanju doma in vrta. Veliko koristnih nasvetov in uporabnih napotkov boste našli tako začetniki kot tudi bolj izkušeni mojstri. Na portalu boste našli precej idej, kako si urediti popoln dom in kako poskrbeti, da bo vaš vrt obradil kar največ sadov. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijetno branje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button