Zaščita doma pred vdorom komarjev

Le redki so v Sloveniji ljudje, ki jim v vročih poletnih mesecih komarji ne delajo sivih las. Zanimivo je, da so nadležne le samice, saj se le one prehranjujejo s krvjo, medtem ko imajo samci raje rastlinske sokove. Dejstvo je, da zaščita pred komarji postaja vse bolj nujna, saj so se tudi v naših koncih pričeli pojavljati tigrasti komarji s črno-belim vzorcem, ki so v jugovzhodni Aziji znani kot pogosti prenašalci vročice denga.

Seveda pa se pred komarji ne zaščitimo zgolj zaradi možnosti okužbe z nevarno boleznijo, temveč predvsem zaradi kakovosti bivanja. Najpogosteje za zaščito uporabimo repelente v obliko razpršila ali kreme, vendar slednje pride bolj v poštev, če odidemo ven. Če pa se želimo pred komarji zaščititi doma, pa je boljša rešitev, da komarjem preprečimo vstop v notranjost doma, saj nam tako na kožo ni potrebno nanašati škodljivih kemičnih sredstev.

Veliko nasvetov o naravni zaščiti pred komarji boste našli tudi na spletni strani https://www.nasveti.net/naravna-zascita-pred-komarji.

Zaščita pred komarji s komarniki

Ko je govora o preprečevanju vstopa komarjev v notranjost objekta, marsikdo najprej pomisli na komarnike. Gre za mrežice, ki jih nadenemo čez okna in steklena vrata teras in balkonov. Ker obstaja zelo veliko podjetij, ki proizvajajo komarnike, so produkti tehnološko izredno izpopolnjeni. Na voljo so različni sistemi, od rolo, krilnih, fiksnih in strešnih komarnikov pa vse do drsnih, vzmetnih, na harmoniko, plise, nihalnih in drugih vrst komarnikov.

Komarnik
Komarnik učinkovito preprečuje komarjem vstop v notranjost doma.

Izbira zna biti zaradi raznolikosti ponudbe kar nekoliko težka, zato se je pred nakupom smiselno posvetovati s strokovnjakom, ki bo predlagal optimalno rešitev za vašo situacijo. V splošnem velja, da je zaščita pred komarji s pomočjo komarnikov na relativno visoki ravni. Če vam torej komarji povzročajo precej nevšečnosti, je razmislek o nakupu vsekakor na mestu.

Zavesa za preprečevanje vstopa komarjev

Na podoben način kot komarniki delujejo tudi zavese proti komarjem, ki jih namestimo na vhodna in balkonska vrata ter na vrata terase. Tako je zaščita pred komarji zopet preventivna, saj je komarjem preprečen vstop v notranjost doma. Čeprav se na prvi pogled morda zdi, da so takšne zavese nekoliko moteče, pa temu ni tako.

Še posebej dobro se obnesejo zavese z nameščenimi magneti, ki poskrbijo, da se levi in desni del zavese za vami avtomatično zapreta. Takšen način zapiranja je primeren tudi za otroke, saj se le sprehodijo skozi zaveso, ta pa se za njimi zapre. Prav tako je rešitev primerna za družine s psom, ki se radi pogosto sprehajajo skozi vrata terase.

Na okenske police postavite zelišča

Da boste pred komarji še dodatno zaščiteni, na okenske police postavite zelišča, ki komarje s svojim močnim vonjem odganjajo. V ta namen lahko uporabite poprovo meto, rožmarin, timijan ali ognjič, dobro pa se obnese tudi limonska trava, katere vonj komarji naravnost sovražijo. V tem primeru boste torej poskrbeli za dodatno zaščito pred komarji, poleg tega pa boste pridelana zelišča lahko uporabili v kuhinji.

Želimo vam mirno noč brez srbečih pikov in nadležnega brenčanja mimo vaših ušes!

Buldog.si

Spletni portal Buldog.si je namenjen vsem, ki želite izvedeti več o urejanju doma in vrta. Veliko koristnih nasvetov in uporabnih napotkov boste našli tako začetniki kot tudi bolj izkušeni mojstri. Na portalu boste našli precej idej, kako si urediti popoln dom in kako poskrbeti, da bo vaš vrt obradil kar največ sadov. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijetno branje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button