Uredite si svoj zeliščni vrt v lončkih

V razvitih državah sveta se je kuhanje v zadnjih letih dodobra razpaslo. Mojster kuhanja je lahko že praktično vsak, kar dokazujejo številne oddaje in resničnostni šovi, v katerih tekmovalci preizkušajo svoje znanje in veščine. Za pripravo jedi uporabljajo najrazličnejše sestavine, pri eksperimentiranju z okusi pa jim je pogosto v pomoč zeliščni vrt na dosegu roke, kjer si utrgajo sveža zelišča.

Ste se že kdaj vprašali, zakaj ne bi tudi sami imeli zeliščnega vrta?

Uporabno, preprosto, okusno in dišeče

Vse več gospodinjstev spoznava, da lasten zeliščni vrt v kuhinji ali na okenski polici prav zares ni slaba ideja. Nobenega razloga ni, da ga ne bi imeli tudi vi. Potrebujete le semena, lončke in zemljo, ter seveda nekaj malega prostora za rast. Priporočamo vam, da posadite timijan, baziliko, origano in rožmarin, saj so to štiri najpogostejše začimbe, ki jih uporabljamo pri pripravi številnih jedi.

Vse omenjene začimbe so zelo odporne, tako da ni večje bojazni, da vam zeliščni vrt ne bi dobro uspeval. Ker zelišča za rast ne potrebujejo večje količine sončne svetlobe, jih imate lahko kar na kuhinjskem pultu. Postavite jih lahko tudi na balkon, teraso, verando ali na okensko polico, kjer bo zeliščni vrt deležen nekoliko več sonca. V tem primeru bo rastlinice potrebno zalivati nekoliko pogosteje, seveda pa bodo zaradi tega hitreje zrasle. Le na vas je, da se odločite, kam boste postavili lončke.

Sveže je boljše od posušenega

Sveža bazilikaZakaj Jamie Oliver in drugi kuharski mojstri pri pripravi jedi vedno uporabljajo sveža zelišča? Glavni razlog je zagotovo okus, saj imajo sveža zelišča precej izrazitejši okus od posušenih. To pa še zdaleč ni edini razlog, zakaj ima vsak kuhar svoj zeliščni vrt. Eden izmed razlogov je tudi dekoracija, saj gastronomi s pomirjujočo zeleno barvo krožniku pričarajo novo dimenzijo, ki preko estetike podzavestno vpliva na okus hrane. Seveda pa imajo sveža zelišča tudi precej več vitaminov in mineralov od posušenih zelišč.

5 razlogov za lasten zeliščni vrt

Še niste povsem prepričani, če bi vam zeliščni vrt prišel prav? Čeprav članek ni namenjen reklami, vas morda prepriča kakšen izmed naslednjih razlogov:

  • Sveža zelišča imate na dosegu roke skozi celotno leto.
  • Ker jih gojite sami, točno veste, kaj vse ste pri gojenju uporabili.
  • Zeliščni vrt zahteva le občasno zalivanje (enkrat na dan).
  • Lončki z začimbami zavzamejo zelo malo prostora.
  • V prostoru bo prijeten vonj, ki pa bo precej manj prijeten komarjem.

Buldog.si

Spletni portal Buldog.si je namenjen vsem, ki želite izvedeti več o urejanju doma in vrta. Veliko koristnih nasvetov in uporabnih napotkov boste našli tako začetniki kot tudi bolj izkušeni mojstri. Na portalu boste našli precej idej, kako si urediti popoln dom in kako poskrbeti, da bo vaš vrt obradil kar največ sadov. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijetno branje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button